[ Annons ]

Publicerat 13 maj, 2016

Konjunkturrapport: Nu bromsar det in

Trots högre löner och ökande befolkning kommer Sveriges ekonomi att bromsas upp framöver. Den bedömningen gör Tomas Ernhagen, chefekonom hos Fastighetsägarna Sverige.

Konjunkturrapporten från Fastighetsägarna tar framför allt fäste i att den globala ekonomin påverkas av en tydlig inbromsning i USA.

[ Annons ]

– Tyvärr lider den amerikanska ekonomin av stora strukturella problem, som gör det svårt att få ordentlig fart på tillväxten. Ingen av de potentiella presidentkandidaterna lär ta tag i dessa problem, säger Tomas Ernhagen.

Samtidigt sker även en nedväxling i Kina. Den stora andelen dåliga lån tynger landets banksektor och sannolikheten för storskaliga finanspolitiska stimulanser är liten. Det innebär att det trängda läget för världens

– Det är i denna värld Sverige ska navigera de kommande åren. Med räntor på bottennivåer lär det bli svårt att upprepa förra årets tillväxttrick. Men ekonomin kommer ändå att växa i hyfsad takt om inte något allvarligt händer i världsekonomin. Tyvärr saknas inte sådana risker, säger Tomas Ernhagen.

Den enskilt största utmaningen för Sverige är den akuta bostadskrisen. Utan kraftfulla åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och byggandet av fler bostäder kommer dynamiken på arbetsmarknaden att försämras och hämma Sveriges potentiella tillväxt, menar Fastighetsägarna Sverige.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]