[ Annons ]

Sedan alliansen tog över makten 2006 har motsättningarna inom bostadspolitiken ökat mellan de politiska blocken.
Publicerat 1 juli, 2013

Konflikterna i bostadspolitiken ökar

Sedan alliansen tog över makten 2006 har motsättningarna inom bostadspolitiken ökat mellan de politiska blocken.

Det är tidningen Riksdag & Departement som kartlagt vilka frågor som det är konflikt respektive konsensus i politiken i dag. Det genom att analysera riksdagsvoteringarna. Man kan då se att klyftan i bostadsfrågan blivit större mellan blocken sedan 2006, det vid sidan av skatter och satsningar på infrastruktur. Bostadsbristen och hur den ska åtgärdas har bevisligen allt mer blivit en ideologisk fråga.

[ Annons ]

Den ökande sprängkraften förvånar inte branschorganisationerna:

– Det har skett ett paradigmskifte i svensk bostadspolitik. Bostadsfrågan har gått från att vara en samhällsfråga till att ses som en marknadsfråga, en process som ökat i takt under alliansregeringen, säger Lotta Jaensson, bostadspolitisk expert på Riksbyggen till Riksdag & Departement.

Hon tror att de ideologiska olikheterna kan leda till låsningar som skadar långsiktig bostadsplanering.

– Det finns positiva och negativa delar i båda lägren, men det behövs långsiktiga spelregler, säger hon.

Att döma av intresset för bostadspolitik i Almedalen så kommer det med all säkerhet bli en av valfrågorna i nästa val. Inte minst för att behovet av bostäder i storstäder och universitetsstäder är så tätt förknippade med tillväxt och arbetsmarknad.  Dessutom är det inte minst en viktig fråga för alla förstagångsväljare som nu söker sin första bostad.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]