[ Annons ]

Det kan bli ännu svårare att få vatten- och avloppsärenden prövade. Detta om förslaget att lägga ner VA-nämnden går igenom.
Publicerat 30 januari, 2014

Komplicerade prövningar om VA-nämnden läggs ner

Det kan bli ännu svårare att få vatten- och avloppsärenden prövade. Detta om förslaget att lägga ner VA-nämnden går igenom.

Det är relativt lätt för en fastighetsägare som exempelvis motsätter sig en VA-avgift att få detta prövat i VA-nämnden. Idag prövas cirka 200 ärenden per år. Men eftersom det är en så liten myndighet föreslår en utredning att landets länsstyrelser och Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt tar över dessa mål.

[ Annons ]

Gilbert Nordenswan, jurist på Svenskt Vatten varnar för att det kan sätta landets fastighetsägare i en sämre sits.
– Det blir betydligt mer komplicerat att föra ett ärende i domstol än i VA-nämnden. Nämnden fungerar som ett rådgivande stöd för konsumenterna. En domstolsprocess är betydligt mer processuellt komplicerad.

Dessutom skulle det innebära att det tillkommer en avgift på 450 kronor. I VA-nämnden är det gratis att driva ett ärende. Försvinner VA-nämndens stödjande roll är det också troligt att fastighetsägare tvingas anlita ett juridiskt ombud för att driva en process i domstol.

– Antalet ärenden blir troligen färre ?och ska fördelas på fem mark- och ?miljödomstolar. Då är det stor risk att ?det inte alltid finns den kompetens som krävs för att ta hand om dessa ofta ganska komplicerade ärenden, säger Gilbert Nordenswan. Han ser också en risk att besluten i framtiden blir mindre enhetliga.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]