[ Annons ]

Stramare rekryteringskrav för utbildningar till byggnadsingenjör och arbetsledare oroar Stockholms Byggmästareförening. Organisationen befarar att hälften av kompetensförsörjningen i Stockholm kan strypas i ett slag.
Publicerat 21 januari, 2014

Kompetensbrist hotar byggbranschen

Stramare rekryteringskrav för utbildningar till byggnadsingenjör och arbetsledare oroar Stockholms Byggmästareförening. Organisationen befarar att hälften av kompetensförsörjningen i Stockholm kan strypas i ett slag.

Branschorganisationen Stockholms Byggmästareförening oroar sig för en kommande kompetensbrist i byggbranschen. Anledningen är att Myndigheten för Yrkeshögskolan avslår förnyade tillstånd för samtliga av Stockholmsregionens utbildningar till byggnadsingenjörer och arbetsledare hos Nackademin, vilket kraftigt påverkar kompetensförsörjningen i branschen negativt.

[ Annons ]

– Vår beräkning är att vi inom byggbranschen de närmsta åren har ett kompetensbehov på omkring 500 personer per år inom yrken som kalkylingenjörer, entreprenadingenjörer och arbetsledare. När nu Myndigheten för Yrkeshögskolan stoppar stödet till Nackademin för utbildningar till byggnadsingenjör försvinner ca 250 examinerade byggnadsingenjörer per år på ett bräde, vilket är 50 procent av vår kompetensförsörjning säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Som skäl för beslutet anger myndigheten att utbildningarna har fel förkunskapsnivå. Enligt myndigheten måste en person som utbildar sig till arbetsledare ha arbetat i byggbranschen. Därför är utbildningarna, som hittills varit öppna för personer med en bredare yrkesbakgrund, nu stoppade.

– Vi har en helt annan uppfattning. Vi som verkar i branschen är angelägna om att utbildningarna är öppna för studenter med olika bakgrunder och erfarenheter. Att myndighetens uppfattning dessutom inte stämmer visas av att många före detta lagerarbetare, förskolelärare och vårdbiträden genom åren anställts som arbetsledare inom samhällsbyggnadssektorn. Vi är beroende av tillgången på karriärbytare och angelägna om att få in fler kvinnor och utlandsfödda, säger Elisabeth Martin och avslutar;

– Stockholms stad har planer på att bygga 140 000 nya bostäder fram till 2030. Detta är ett mycket välbehövligt tillskott på Stockholms bostadsmarknad, men dessa bostäder kan inte byggas om inte företagen kan anställa rätt kompetens. Stryps kompetenstillförseln avstannar byggandet! Myndigheten agerar på regeringens uppdrag och därför kräver vi att regeringen ger den kompetens som byggbranschen och Stockholm behöver, avslutar Elisabeth Martin.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]