[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 juli, 2016

Kommunernas markpolitik hämmar byggandet

Bristen på planlagd mark nämns ofta som ett hinder för bostadsbyggande. Men under Riksbyggens seminarium i Almedalen om kommunernas markpolitik var det snarare andra problem som experterna lyfte fram.

– Jag är inte så säker på att det är bristen på planlagd mark som är problemet, det finns kommuner som har massor av planlagd mark. Det är snarare andra problem som gör att marken inte är attraktiv att bygga på, inledde Göran Cars, professor på KTH.

[ Annons ]

Det kan till exempel handla om brist på närhet till service, läget eller att den helt enkelt inte är attraktiv för bostäder. Han föreslog att kommunerna istället bör göra planprocesserna tillsammans med den som ska bygga. Och görs de enbart av kommunerna så måste de vara mer flexibla.

– Kommunerna måste göra en extremt flexibel detaljplan för att kunna trigga igång kreativiteten hos de som ska bygga. Annars blir effekten den motsatta.

Göran Cars fick medhåll av Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, som också deltog vid seminariet. Enligt henne är vissa kommuner bättre än andra på att ta fram detaljplaner. Och så finns det en del kommuner som verkligen skulle behöva hjälp från annat håll.

– Jag har varit ute och besökt många kommuner under ett och ett halvt år. Under den tiden träffade bland annat en kommun med en detaljplan från 1972 som inte verkade ha funderat på att ändra den efter hur samhället ser ut idag.

Caroline Szyber förklarade även att ett stort problem som hämmar byggherrarna är att vissa kommuner lägger in alldeles för mycket detaljer i detaljplanen.

– Man måste se hur man kan arbeta med den på ett kreativt sätt och inte se den som ett problem. Jag tror att det finns en del kommuner som behöver ett nytänk. Många kommuner är dessutom alldeles för rädda för att göra fel.

Privat initiativrätt där byggföretag kan komma med en egen detaljplan var hennes förslag för att få fart på kommuner som inte klarar av att ta fram tillräckligt bra detaljplaner på egen hand.

– Det finns en stor kreativitet och kunskap även utanför kommunerna som verkligen skulle behövas i vissa kommuner, avslutade Szyber.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]