[ Annons ]

”Lådorna” till Pop up-parken i Strängnäs håller just på att tillverkas. De ska gå att stapla och ställas lite hur som helst för att skapa sittplatser i den ambulerande parken. Foto: Petter Cohen, Per Sandberg
Publicerat 27 april, 2016

Kommunen vill samverka på ett nytt sätt

Kan man verkligen tala om medborgardriven stadsutveckling när det är kommunen själv som tar initiativet? Ja, det menar Karolina Zander, utredare på teknik- och servicekontoret i Strängnäs, som med inspiration från bland annat Pallis skapar en ambulerande pop up-park.

– För oss är konceptet ett sätt att skapa ett mötesrum för oss och invånarna. Utifrån det hoppas vi väcka ett vidare engagemang för staden.

[ Annons ]

Det är i samband med kommunens traditionella samhällsbyggnadsdagar i maj som parken gör sitt första uppdykande. I år infaller de dessutom samtidigt som köpmannaföreningen Mitt Strängnäs har sitt Handla hemma-evenemang.

– I år tänkte jag att vi skulle hitta på något annat än de traditionella borden med broschyrer som blåser bort, säger Karolina Zander.

Tanken är att parken därefter ska plockas ihop för att kunna fungera som en ambulerande mötesrum där den behövs som bäst för tillfället.

– Det kan skapa attraktivitet åt ytor som är bortglömda idag.

När det är kommunen själva som ska bygga är det inte tillståndsförfarandet som är den stora stötestenen. Karolina Zander har ändå haft stor hjälp av Fastighetsägarna Stockholms erfarenheter med Pallis.

– Framförallt hur vi ska jobba för att få med alla på tåget. I första hand ansvariga politiker och företagarna runtomkring platsen.

För Karolina Zander är projektet något av en testpilot för ett helt nytt sätt att arbeta.

– Traditionellt har ju kontakten med företag mer handlat om vilket behov av service från kommunen som efterfrågas. Nu försöker vi hitta sätt att börja samverka. Jag tror att processen i sig är minst lika viktig som det fysiska resultatet. Jag hoppas att detta kan bli en plattform för samverkan och ett sätt att inspirera till liknande projekt runt om i kommunen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]