[ Annons ]

Sundbyberg. Foto: Fastighetsägarna Stockholm.
Publicerat 9 maj, 2017

Kommunen med bäst fastighetsföretagarklimat i Stockholm

Enligt en årlig undersökning som genomförts av Fastighetsägarna Stockholm är det Sundbybergs kommun som har det bästa fastighetsföretagarklimatet i Stockholms län.

Undersökningen kar genomförts i 14 kommuner i Stockholms och Gotlands län där knappt 1 000 fastighetsägare har fått svara på frågor om förutsättningarna för att bedriva fastighetsföretagarverksamhet i dessa kommuner. Bäst i år blev Sundbybergs kommun.

[ Annons ]

– Det är glädjande att även i år få bra betyg av Sundbybergs fastighetsägare. Utvecklingen av kommunen sker i ett nära samspel mellan kommunen och fastighetsägarna och vi är glada att fastighetsägarna är nöjda med kommunens service. För att upprätthålla vår höga tillväxttakt måste vi fortsätta jobba målinriktat. Vi ska hålla en hög servicegrad och ett öppet förhållningssätt för att möjliggöra fler investeringar i kommunen, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, i ett pressmeddelande.

De tillfrågade har även fått svara på vad de är mest nöjda med i regionen. Framförallt är det de allmänna kommunikationerna som pekas ut som välfungerade, att fastighetsköp är en god investering, att näringslivsklimatet anses som gynnsamt och att kommunen är bra på att informera om viktiga förändringar.

Men i undersökningen framkommer även en del kritik mot kommunerna. Flera av de tillfrågade anser att kontakten med tjänstemännen i kommunen inte fungerar bra, att handläggningstiderna är för långa och att hanteringen av bygg- och planärenden fungerar dåligt.

– De marknadsmässiga förutsättningarna anses goda med låga räntenivåer och bra hyresnivåer på den kommersiella hyresmarknaden, men på bygg- och planområdet gör högtrycket i byggandet att kritiken mot handläggningstider och hanteringen av plan- och byggärenden är omfattande. Även regeringens politik för fastighetsägandet, både gällande kommersiella lokaler och hyresbostäder, uppfattas begränsa möjligheterna till tillväxt, säger Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Stockholm och fortsätter:

– Bostadsbristen är fortsatt akut och nybyggandet behöver ligga kvar på minst dagens nivå. I Stockholm, Solna och Sundbyberg är kritiken särskilt stark mot de kommunägda bostadsföretagens hyressättning och en reformering av hyressättningssystemet och ökad tillgång till planlagd mark är de enskilda åtgärder som fastighetsföretagen i störst utsträckning anser krävs för att stimulera nyproduktionen av hyresbostäder i Stockholmsregionen.

Fastighetsägarindex per kommun

I kommunrankingen för 2017 behåller Sundbyberg med index 117 ohotat förstaplatsen i regionen, före Järfälla, Lidingö och Sollentuna. Haninge och Gotland placerar sig i botten, tyvärr på nya rekordlåga nivåer.

2017

 1. Sundbyberg 117
 2. Järfälla 112
 3. Lidingö 111
 4. Sollentuna 111
 5. Sigtuna 107
 6. Upplands Väsby 105
 7. Huddinge 104
 8. Solna 104 113
 9. Nacka 103 105
 10. Stockholm 102
 11. Täby 102
 12. Södertälje 101
 13. Haninge 96
 14. Gotland 88 

  Läs hela rapporten här.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]