Ett serviceyrke. Här hjälper bovärden Ekrem Budak en av Svenska Bostäders hyresgäster att justera ett köksskåp. 
Publicerat 12 februari, 2018

Kommunala bolag satsar på yrkesutbildning

Fastighetsbranschens behov av yrkesutbildade är stort. Nu gör de kommunala bostadsbolagen en gemensam satsning på yrkesutbildning.

Under de kommande tio åren beräknas närmare 30 procent av alla som arbetar i fastighetsbranschen gå i pension. Detta enligt statistik från arbetsgivarorganisationen Fastigo. Från organisationens sida har man med oro lyft fram hur antalet sökande till VVS- och fastighetsprogrammets inriktning Fastighet är fortsatt lågt.

[ Annons ]

Det är i ljuset av detta som nu Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem gör en gemensam satsning för att hitta blivande fastighetsskötare. Arbetsförmedlingen har matchat sökande mot utbildningen som sker hos Yrkesakademin. Praktiken förläggs sedan hos något av Stockholms stads bostadsbolag.

– Fastighetsbranschen är i stort behov av yrkesutbildade och detta är Stockholms kommunala bostadsbolags gemensamma bidrag till att förse branschen med kompetenta medarbetare. Det var extra roligt att notera att vårt första informationsmöte om yrkesutbildningen var fyllt till bristningsgränsen, säger Susanne Sigra Callemo, HR-chef på Svenska Bostäder.

Arbetskraftsbehovet är som sagt stort, så möjligheterna att få anställning efter utbildning och praktik är goda.

– Vi hoppas att fler företag ser den möjligheten där vi kan anpassa våra arbetsmarknadsutbildningar utifrån deras behov och där de kan vara med och forma utbildningen. Genom den här möjligheten med anpassning har många företag fått tag på rätt kompetens. På så sätt behöver arbetsgivarna inte rekrytera medarbetare från varandra och branschen får in nytt blod, säger Lidia Russom Öström, samordnare för rekryteringsutbildningen på Arbetsförmedlingen.

Det finns fler liknande satsningar, exempelvis satsningar via Fastighetsbranschens utbildningsnämnd. Vore det inte vettigt att samordna denna typ av insatser?

– Alla typer av insatser som gör att vi kan få fler kompetenta medarbetare till branschen är bra. Denna gång valde vi tre systerbolag att tillsammans vara en del av samarbetet med arbetsförmedlingen och Yrkesakademin och erbjuda ett antal praktikplatser för att de som går utbildningen ska kunna omsätta sina teoretiska kunskaper i verkligheten och senare förhoppningsvis få en anställning – kanske hos någon av oss eller annat företag i branschen, säger Eva Landelius, HR-konsult på Svenska Bostäder.

Hon får medhåll av Mona Finnström, vd för Fastigo.

– All utbildning för att täcka branschens behov är bra utbildning. Jag tycker att det är bra att ägarna här går in och tar sitt ansvar. Sen tror jag att hela branschen kommer att ha nytta av utbildningen på lång sikt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]