Foto: Shutterstock
Publicerat 11 januari, 2018

Kommunala bolag färdigställer inte lägenheter

Trots bostadskrisen – fyra av tio kommunala bostadsbolag kommer inte att färdigställa några nya bostäder i år. Det visar en kartläggning som Dagens Samhälle gjort.

Dagens Samhälle har frågat samtliga kommunala bostadsföretag som är medlemmar i Sabo om planerna för 2018. Av de 261 bostadsföretag och stiftelser som valt att svara är det cirka 40 procent som säger att de inte kommer att färdigställa några nya bostäder under 2018.

[ Annons ]

Detta trots att det enligt Boverket råde bostadsbrist i 255 av Sveriges 290 kommuner.

Skälen att man inte bygger varierar

– Många av våra medlemsbolag har under de senaste 20 eller 30 åren sysslat med förvaltning. Byggkompetens tar tid att bygga upp, säger Anders Nordstrand som är Sabos vd till Dagens Samhälle.

Han menar att byggföretagen i många fall lägger så höga anbud att de kommunala bostadsbolagen helt enkelt inte har råd att bygga.

Att det är mer lönsamt att bygga bostadsrätter driver inte bara upp priserna, det slukar också resurser.

– När det står många byggherrar som vill bygga bostadsrätter på kö, drar det dessutom på stadsbyggnadsnämndens resurser.

Det säger Magnus Nilsson (M), som är ordförande i Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna, som inte kommer att ha några nya hyreslägenheter klara för inflyttning i år. Planer finns dock på 700 lägenheter, men han kan inte säga när på grund av överklaganden.

– Det tar tid att få fram planer och projekt. Samtidigt ska man komma ihåg att det har byggts och byggs extremt mycket bostäder i Solna, men av andra än oss och i huvudsak bostadsrätter, säger Magnus Nilsson till Dagens Samhälle.

I Södertälje menar Boel Godner (S), ordförande i kommunstyrelsen, att de kommunala bolagen inte kan ta ansvar för hela bostadsbehovet.

– Vi är inte så stora att vi kan ha nya projekt i gång hela tiden. Dessutom bygger privata aktörer numera hyresrätter i Södertälje, och då finns det inte samma behov för kommunen att varje år göra investeringar i nya bostäder, säger Boel Godner.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]