[ Annons ]

Ett nytt koncept för kollektivboende har tagits fram av Järntorget i samarbete med Utopia Arkitekter, som ett led att motverka bostadsbristen.
Publicerat 17 juni, 2014

Kollektivboendekoncept mot bostadsbrist

Ett nytt koncept för kollektivboende har tagits fram av Järntorget i samarbete med Utopia Arkitekter, som ett led att motverka bostadsbristen.

Ett förslag på KomBo-projekt har tagits fram för en tomt vid Ursviksvägen i Sundbyberg. De 25–28 lägenheter, på cirka 105 kvadratmeter, är fördelade på tre byggnader och mellan 100 och 112 hyresgäster.

[ Annons ]

En undersökning från Fastighetsägarna visar att 47 procent av stockholmarna i åldern 18–35 år vill bo tillsammans med kompisar och andra än familjemedlemmar.
– Suget efter att bo kollektivt är stort, men branschens tänkande och regelverket för större lägenheter är av tradition helt inriktat på kärnfamiljen. Det gör att utbudet av större lägenheter anpassade för kollektivboende är i princip obefintligt. Med KomBo har vi tänkt rätt från början utan att behöva kompromissa med vare sig tillgänglighet eller standard, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Lägenheterna i husen är uppdelade i en privat del med tre till fem väl ljudisolerade sovrum och en allmän del med flera toaletter och duschar, gemensamt allrum och ett kök med individuell kyl, frys och skafferi.

Enligt Konsumentverkets uppskattningar ger samboende med fyra personer besparingar på cirka 1 000 kr/mån och person. Enligt Järntorgets och Utopias beräkningar blir den sammanlagda kostnadsminskningen samboende i en KomBolägenhet cirka 1 500 kr/mån.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]