Lokalen på Folkvisegatan 2 i Brunnsbo användes tidigare som fastighetsförråd. Idag är det en trerummare på 68,5 kvadratmeter.
Publicerat 11 mars, 2020

Kolla vilka bostäder som fanns i Förrådet!

Det råder bostadsbrist i Göteborg. Då bad Bostadsbolaget sina anställda att leta efter lokaler i beståndet som gick att konvertera till bostäder. Ett år senare har 33 nya hyresrätter tillträtts. Men det är bara början.

Allt började 2017. Bostadsbolagets vd Kicki Björklund kom på idén att inventera det egna beståndet i jakt på outnyttjade utrymmen som kunde byggas om till bostäder. Snart hade hela 200 tips på lokaler kommit in, från bland annat miljövärdar, fastighetsvärdar och städare. 130 av lokalerna bedömdes vara konverteringsbara.

[ Annons ]

Projektansvarig är Emelie Axelsson, och hon berättar att lägenheterna konverterades från vitt skilda typer av utrymmen, som fastighetsförråd, tvättstugor, förvaltarlokaler, före detta förskolor, vindsutrymmen och lokaler som varit svåra att hyra ut. Men nu har de alltså fått nytt liv.

– De flesta är tvåor och treor, men vi har allt från studentlägenheter på ett rum och kök till stora sexrummare. Samtliga med unik planlösning som uppfyller dagens nybyggnadsstandard. Lägenheterna är belägna på bottenplan eller högst upp i fastigheterna, någon enstaka på plan ett, säger Emelie Axelsson.

De nya lägenheterna är belägna i områdena Majorna, Brunnsbo, Hammarkullen, Robertshöjd, Biskopsgården, Gamla Järnbrott, Haga, Högsbo och Eriksberg. Och enligt Emelie Axelsson har inflyttningen kommit en bra bit på vägen.

– Nio lägenheter i Brunnsbo och 24 lägenheter i Majviken är inflyttade hittills. Ytterligare 13 läggs ut för uthyrning inom kort och vi inväntar slutbesked för dem, säger hon.

Men inventeringen och konverteringen av lokaler är långt ifrån över. Omvandling av 83 lägenheter återstår, av de lokaler som hittats hittills. Det kan bli tal om ännu fler lägenheter. Tipsen fortsätter att strömma in.

– Alla förslag som kom in genom uppropet värderades genom en prioriteringsordning där enklare konverteringar prioriterades. Fortsättning pågår att utvärdera objekten i listan samt att värdera nya tips på konverteringar som kommer in. Då lokalkontrakt sägs upp i lägen som inte är optimala för kontor, handel med mera, värderas alltid möjligheten till att konvertera till bostäder, säger Emelie Axelsson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]