Med växtväggar kan man få in mycket grönska på liten plats. Forskning visar att grönska kan sänka blodtryck och stresshormonsnivåer. Foto: Shutterstock
Publicerat 2 november, 2022

Koll på det gröna kontoret

Tio år sedan det första Gröna hyresavtalet – nu lanseras det nya uppdaterade kontraktet.

Först ut att teckna det gröna avtalet var Poolia, som då var hyresgäst hos Diligentia på Kungsgatan i Stockholm (allra först var dock Logica i Nacka strand som signerade Vasakronans egna variant på grönt avtal). Sedan 2012 har Diligentia bytt namn till Skandia Fastigheter, men är fortfarande pådrivande. Emma Henriksson, hållbarhetschef på Skandia Fastigheter, har varit engagerad i Fastighetsägarnas hållbarhetsråd.

– Det är en relativt stor förändring som nu görs. Dels har avtalet blivit mer kort och koncist, dels har det blivit mer renodlat avtalsmässig genom att det som varit allmänna råd har plockats bort. På så vis har det blivit både vassare och mer uppdaterat på de hållbarhetsfrågor som är på tapeten nu, säger Emma Henriksson.

[ Annons ]

När grönt hyresavtal lanserades var det nästan helt fokus på energifrågor. Nu talar man om hållbarhet i bredare termer, som resurseffektivitet, minskade avfallsmängder, återbruk etc. Att den nya versionen betonar vikten av att utbyta information mellan hyresgäst och fastighetsägare är angeläget.

– Det är viktig data vi behöver för energideklarationer, certifieringar och när vi ska hjälpa hyresgästen att göra om exempelvis energidata till faktisk klimatpåverkan, säger Emma Henriksson.

Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna, menar att det framkommit att Grönt hyresavtal ofta var svårarbetat i den dagliga förvaltningen.

– Man har varit osäker om det var ett tvingande avtal, om det innebar några konsekvenser att inte följa det. Nu har vi infört en avsiktsförklaring som ska klargöra bägge parters avsikt att arbeta med frågorna. Det gör det lättare att sätta upp mål.

I samband med den uppdaterade versionen lanseras även en verktygslåda med praktiska tips till hjälp i kontkontakten mellan förvaltare och hyresgäster.

Grönt Hyresavtal

Grönt hyresavtal, som lanserades 2012, är fastighetsbranschens gemensamma standardmall för minskad miljöpåverkan från lokaler. Det förekommer att fastighetsbolag har egna varianter. Men Grönt hyresavtal i form av en bilaga till Fastighetsägarnas lokalhyreskontrakt är numera vanligast. Grönt Hyresavtal finns att ladda ner via Fastighetsägarna Dokument.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]