Publicerat 28 november, 2024

Knepig kamp mot bostadsfusk

Många försöker bluffa till sig ett eftertraktat förstahandskontrakt. Bara i Göteborg kommer 1 500 tips om bostadsfusk årligen in till kommunala Störningsjouren.

Göteborg har runt 76 000 kommunala hyresrätter, som förmedlas av den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Väst. Vissa av de sökande har dock inte rätt till ett förstahandskontrakt, men försöker ändå. Och tillvägagångssätten blir allt listigare, enligt en kartläggning som gjorts av Hem & Hyra.

Bland metoderna finns bland annat att man uppger oriktiga referenser, påstår att man har skilt sig eller använder sin kötid i syfte att fixa en lägenhet till sina barn.

[ Annons ]

Många bluffar stoppas redan innan kontraktet skrivs under, medan några avslöjas i ett senare skede. Av 1 500 tips om bostadsfusk leder vart tredje fall till att lägenheten går tillbaka till bostadskön.

Störningsjouren, som utreder misstänkt fusk på uppdrag av stadens tre största hyresvärdar, Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder, har ett ständigt sjå med att sortera ut de som har rätt till ett förstahandskontrakt, och de som försöker mygla till sig ett på falska grunder.

Ansvarige chefen Karl Larsson säger till Hem & Hyra att Störningsjouren för en ojämn kamp.

– Nu när det så snabbt uppstår etablerade metoder för hur man ska utnyttja ett visst välfärdssystem, så behöver samhällets resurser också se annorlunda ut.

Han vill därför se vill se en förbättrad folkbokföring, fler hyresrätter på marknaden och att myndigheter enklare ska kunna dela information med varandra.

På Boplats Väst är man givetvis medvetna om att fusket är utbrett, och försöker förebygga det genom en checklista med kontrollfrågor. Förmedlaren tar bland annat kreditupplysning och kontrollerar folkbokföring.

Den som ertappas med att fuska blir spärrad ett halvår, men får behålla sin kötid. Sen är det fritt fram att söka igen.

Joacim Bernvid, vd för Boplats Väst, säger att reglerna eventuellt kan skärpas, men tvivlar på att de kommer ”nolla” en misstänkt myglares kötid. Likaså har man inte polisanmält något fall, trots att bedrägeri, förfalskning och osant intygande är brottsligt.

– Vi har inte i uppdrag att leka polis. När folk gör fel måste vi i så fall kunna säkerställa att det har gjorts med flit. Men jag tycker inte att det är vårt uppdrag att bedöma det, säger han till Hem & Hyra.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]