[ Annons ]

Publicerat 1 mars, 2011

Klövern vågar satsa på vakanser

En dryg tredjedel av Klöverns bestånd på orten tillkom så sent som i oktober förra året när 31 fastigheter förvärvades från fastighetsbolaget Valad. I dag äger och förvaltar Klövern nästan 300?000 kvadratmeter i Linköping. I princip allt är kommersiella fastigheter, en medveten strategi från Klöverns sida. – Kommersiella lokaler handlar mycket om intäktsfokus – allt […]

Gustaf Hermelin, vd Klövern

[ Annons ]

En dryg tredjedel av Klöverns bestånd på orten tillkom så sent som i oktober förra året när 31 fastigheter förvärvades från fastighetsbolaget Valad. I dag äger och förvaltar Klövern nästan 300?000 kvadratmeter i Linköping. I princip allt är kommersiella fastigheter, en medveten strategi från Klöverns sida.

– Kommersiella lokaler handlar mycket om intäktsfokus – allt går att fixa så länge kunden är villig att betala. Att hyra ut bostäder är mer kostnadsorienterat, säger Gustaf Hermelin, vd för Klövern.

Läget på fastighetsmarknaden i Linköping har vänts till det bättre efter flera års kräftgång. Det satsas på nyproduktion av studentbostäder och vakanserna minskar, även i tidigare svåruthyrda områden.

– Cityområdet hade under många år mycket tomt, men nu är det ganska välfyllt där. Mjärdeviområdet har haft det tufft sedan telekomkrisen, nu är Ericssons gamla hus för första gången fyllda igen, säger Gustaf Hermelin.

När Klövern expanderade i Mjärdevi ingick en del vakanser i förvärvet. Så var även fallet i miljardaffären med Valad. Efter köpet från Valad steg Klöverns vakanser från 10 till 15 procent, men det oroar inte Gustaf Hermelin. Framtidsutsikterna för Linköping bådar gott inför målet att sänka vakansgraden med minst 5 procent inom de närmsta två, tre åren.

Vi kan marknadsföra oss som Sveriges fjärde storstadsregion.”

– Samarbetet mellan Norrköping och Linköping gör att vi kan marknadsföra oss som Sveriges fjärde storstadsregion. Det leder ju till en del synergieffekter, och det har en mycket positiv inverkan för både oss och andra aktörer här.

Klövern strävar efter att förvärva stora byggnader, gärna i närheten av varandra. För att anpassa innehavet efter sin vision har man valt att sälja av en del små fastigheter. De närmsta framtidsplanerna är att fylla de lokaler man redan har.

– Vi ska fortsätta fylla de vakanser vi har, men vi tittar även på möjligheterna till nyproduktion, säger Gustaf Hermelin.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]