[ Annons ]

Styckefastigheter värda drygt en miljard kronor ska rensas bort från Klöverns portfölj under nästa år. Rutger Arnhult, Klöverns vd, är villig att hjälpa köpare med lån, men någon rea blir det inte tal om.
Publicerat 24 oktober, 2012

Klövern rensar portföljen från udda fastigheter

Styckefastigheter värda drygt en miljard kronor ska rensas bort från Klöverns portfölj under nästa år. Rutger Arnhult, Klöverns vd, är villig att hjälpa köpare med lån, men någon rea blir det inte tal om.

 Efter förvärvet av hela Dagon samt ett antal förvärv under året har fastighetsjätten Klövern i dag ett bestånd värt 22,3 miljarder kronor. Målet är att under 2013 nå ett värde på 25 miljarder kronor, samtidigt som bolaget vill rensa ut fastigheter värda drygt en miljard ur sin portfölj.

[ Annons ]

– Vi har en svans av fastigheter som inte hör hemma hos oss. Det rör sig om ungefär fem procent av värdet på beståndet och handlar oftast om styckefastigheter på udda orter som kommit in i bolaget genom större köp, till exempel vid köpet av Dagon, säger Rutger Arnhult, VD och storägare i Klövern, till Fastighetsvärlden.

Han hoppas att stora delar av ”svansen”, cirka 25 fastigheter, kan vara såld inom ett år.

– De fastigheterna ska ut ur beståndet och passar utmärkt för lokala aktörer. De är små i värde för oss men tar energi. Vi kan även tänka oss att hjälpa köpare med en peng på toppen av belåningen under 12-24 månader om det är det som behövs för att få till stånd en affär. Men vi tänker inte dumpa några priser, säger Arnhult.

Aktuella orter för avyttring skulle kunna vara Växjö, Kristianstad, Säter, Hässleholm, Trelleborg, Landskrona och några fastigheter i Stockholmsområdet som bedöms ”udda”.

I några fall har säljprocesser inletts via mäklare.

Han är annars nöjd med volymen på bestånden i Stockholmsområdet liksom i Linköping, Norrköping, Nyköping och Karlstad. När det gäller förvärvsbiten skulle han vilja se en större förvaltningsvolym i Västerås, Örebro och Uppsala liksom i rikets andra och tredje största stad.

– Jag skulle gärna se att vi når 3-4 miljarder i såväl Göteborg, i kombination med Borås, och i Malmö. I Göteborg/Borås har vi en bit dit eftersom vi små där och i Malmö är vi halvvägs.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]