Klövern har tecknat ett 20-årigt hyresavtal med Sörmlands läns landsting om vårdlokaler i centrala Nyköping. Årshyran uppgår till närmare 4,9 miljoner kronor.

Visby-samarbete mellan GotlandsHem och HSB
GotlandsHem och HSB har gemensamt ansökt om markanvisning av Region Gotlands markinnehav i Torslunden i Visby. Upp till 300 nya bostäder kan byggas på platsen.

Fjärrkyla ska svalka sjukhuset i Varberg
I allt fler fastigheter inom vård, kontor, butiker och kommersiella fastigheter efterfrågas komfortkyla. Nu ska Varberg Energi bygga sina första fjärrkylasystem. Deras största kund blir sjukhuset.

Utredningsregn över fastighetsområdet
Trots att det har varit sol, sommar och semester har regeringen inte legat på latsidan när det gäller fastighetsområdet. Här följer en lista över alla utredningar som presenterades i juli.

Myndigheter ska främja flexibelt elsystem
Fyra myndigheter har fått i uppdrag av regeringen att främja efterfrågeflexibilitet i elsystemet. Genom smart teknik och energilagring ska man skynda på energiomställningen och sänka elräkningarna.

Bostad först lyfts i nationell hemlöshetsstrategi
Regeringen har nu presenterat mål om hur hemlösheten ska förebyggas. Där ska den lyckade metoden Bostad Först bli standard för hela landet.

Fastighetsnära insamling – det gäller för fastighetsägare
Regeringen har beslutat om att kommunerna tar över insamlingen av förpackningsavfall. Notan betalas av förpackningsproducenterna, samtidigt som fastighetsnära insamling införs.

Vad gör du i Almedalen, Kent Persson?
Seminarierna med fastighetsinriktning börjar under onsdagen så smått ebba ut. Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden och krönikör i Fastighetstidningen summerar veckan hittills.

”Helhetsgreppet är den största utmaningen”
Stefan Timan, Affärsområdeschef för transaktionsrådvigning på Svefa, diskuterade fastighetsmarknaden i skuggan av krig, pandemi och osäkerhet. Vi fick en kort pratstund om det, och om Almedalsveckan i allmänhet.

”Min vision är ett fint vardagsrum”
Ett trivsamt vardagsrum i stället för en otrygg plats. Det vill HSB Norra Stor-Stockholm skapa i Jakobsbergs centrum. Arbetet sker i samarbete med en rad olika aktörer.

Vad gör du i Almedalen, Johan Norén?
I vimlet under Almedalsveckan finns det en och annan arkitekt som kanske inspireras av den medeltida stadsbyggnaden. Eller så pratar de – som Johan Norén på Kanozi Arkitekter om magnettåg i vakuumrör.

Så kan det äldre beståndet växlas upp
Dagens detaljplanslagstiftning är en bromskloss för att bättre nyttja det befintliga beståndet. Det framkom på Fastighetsägarnas seminarium Städer i förändring.

”Samverkan är i sig ingen lösning”
För okonkret, för mycket fokus på samverkan när delarna i sig är dysfunktionella. Magnus Lindgren, Generalsekreterare i Stiftelsen Tryggare Sverige, tyckte inte att någon av de åtta politikerna levererade svar på hur

Bygger fysik
Med lika delar kreativitet och logik bryter Wihlborgs vd Ulrika Hallengren mönstret i fastighetsbranschen. Men det håller hon inte med om själv.

Låst läge i Lund
I Lunds kommun har diskussionen om modern arkitektur och förtätning blivit en het politisk fråga.

Skånsk mylla begränsar
Sveriges kapacitet att försörja landet med mat i tider av kris har satts på sin spets i och med kriget i Ukraina. Att expandera staden utan att ta värdefull jordbruksmark i anspråk är Malmös utmaning.

Sålda skolhus blir valfråga i Stockholm
När den borgerliga majoriteten i Stockholm stad under mandatperioden sålde skolfastigheter ledde det till het debatt. Ideologiskt drivet, menar Socialdemokraterna. Ett sätt att minska låneskulden, menar Moderaterna.

Det blåser kring vindkraften i Ljungby
Tre vindkraftsanläggningar blev till sist bara en. I Ljungby, som i många andra kommuner i landet, finns en politisk oro för att vindkraftverk stör de boende. Hälften av alla etableringar stöter på patrull i kommunern

Ilska mot ombildningar
I kommunalvalet i Göteborg kommer en av de heta frågorna vara ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Blir det maktskifte och en röd majoritet kommer alliansens beslut att rivas upp.

Vill sänka bostadströskeln
Om utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning blir en vattendelare, återstår att se. Vi tog en fika med Karolina Skog, vars utredning nu är ute på remiss.

Tryggare torg – så kan kamerabevakning bli ett verktyg
Den nya kamerabevakningslagen har inte bara gett polisen helt nya sätt att arbeta, den har även bidragit till att få bort droghandeln från utsatta områden. I Rinkeby sätter polisen stort värde på samarbetet med fastig

Malmös boendepolitik drabbar barnen
Malmö toppar den icke hedervärda listan över vräkningar där barn berörs. Sedan staden ändrade reglerna för vilka som kan få långsiktigt stöd möter Stadsmissionen allt oftare barnfamiljer i sin verksamhet.

Vräkningarna ska minska
Det var dystra siffror från Kronofogden i början av året. Antalet barn som berörts av vräkningar har inte varit högre sedan 2012. Men det presenteras samtidigt initiativ för att komma till rätta med problemen.

”Jag vill ge tillbaka – både till byn och till mina hyresgäster”
Att ge tillbaka. Det är Juan Handals största drivkraft. I den norrbottniska byn Harads äger han JH Fastighetsbolag. Bland hyresgästerna finns många äldre som inte kan tänka sig en annan hyresvärd.

Tätare stad på höjden
Genom att bygga mer ovanpå det som redan finns går det att spara både byggmaterial och mark när städer ska förtätas. Det kräver dock uppfinningsrikedom och flexibilitet.