Foto: Älvstranden Utveckling
Publicerat 23 april, 2020

Klimatsmart leverans till sjöss

Under torsdagen anlände ett 40-tal moduler till bygget av temporära bostäder på Kvillepiren i Göteborg. Leveransen via sjövägen innebar en 60-procentig koldioxidreducering, jämfört med lastbil.

Totalt levererades 48 nya lägenhetsmoduler till Frihamnen i Göteborg. Liknande transporter har tidigare skett med lastbil – men denna gång valde man att låta transporten från tillverkningen i Litauen gå till sjöss.

— Det är en smart lösning. Vi slipper många och långa lastbilstransporter och sparar både tid men fram för allt miljö. För denna transport reduceras koldioxidutsläppet med 60 procent jämfört med en lastbilskonvoj, säger Ida Fossenstrand på Älvstranden Utveckling.

[ Annons ]

Byggprojektet är ett led i Göteborgs Stads och Älvstranden Utvecklings pågående arbete med att utveckla Frihamnen och lägenheterna utgör en del av de 800 bostäder med temporärs bygglov som just nu byggs på Kvillepiren. Redan i mars kunde de första hyresgästerna flytta in, då 44 lägenheter stod klara. Bakom projektet står byggherrarna Kvillepir AB och Brofred Bygg & Entreprenad AB och de färdiga lägenheterna hyrs ut av waterfrontcabins.se till studenter, företag och allmänhet.

— De 800 bostäderna ska stå på Kvillepiren i femton år samtidigt som övriga Frihamnen utvecklas. Tillsammans med bland annat den permanenta Jubileumsparken kommer det skapa liv, rörelse och attraktionskraft i området. Men framför allt bidrar vi till att minska bostadsbristen i Göteborg, säger Stefan Pirhonen, projektledare på Älvstranden Utveckling.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]