Genom att bland annat återanvända spillvärme jämnas materialåtgången och energianvändningen ut, vilket minskar byggnadens CO2-påverkan. Illustration: Link arkitektur.
Publicerat 19 oktober, 2018

Klimatsmart arkitektur

Sveriges första NollCO2-byggnad ritas av Link arkitektur till Lidl i Visby. Nu hoppas man att detta är branschens framtid – byggnader som har ett nollutsläpp under sin livslängd.

Byggbranschen står för en stor del av koldioxidutsläppen i Sverige. Men allt är inte nattsvart. Många jobbar för att vända den negativa trenden. En av dessa är Link arkitektur, som ritar Lidls nya butik i Visby. Fastigheten blir ett pilotprojekt för Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2. Genom att använda sig av miljövänliga byggnadsmaterial, minska energiåtgången under byggprocessen samt effektivisera energianvändningen ska byggnaden ha ett nollutsläpp av koldioxid under sin livslängd.

[ Annons ]

– Det här är det första steget av många mot ett mer hållbart samhälle, så det har varit ett väldigt inspirerande arbete. Eftersom det här är en fråga om samhällsutveckling har alla inblandade haft så höga ambitioner, så det har varit ett drömprojekt. Drivs man av att jobba mer hållbart så är det precis sådana här saker man vill göra, säger John Lydholm, vd på Link arkitektur.

Att skapa en NollCO2-byggnad ställer väldigt höga krav. Hur ställer sig då byggbranschen till att arbeta på här delvis nya sättet? Enligt John Lydholm är det inga problem.

– Jag tror att även de är positiva till att hitta nya former, arbetssätt och metoder. Det blir liksom en win win-situation. Alla involverade får jobba lite hårdare för att göra lite smartare saker. Och det tror jag att även byggbranschen och byggindustrin ställer sig bakom. Man måste anstränga sig lite extra för att utvecklas.

Den klimatsmarta Lidl-butiken beräknas öppnas hösten 2020.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]