Bild: Uppsala kommun
Publicerat 21 april, 2023

Klimatpositiv stadsdel ska byggas i Uppsala

Uppsala satsar på att bli först i Europa med att bygga en klimatpositiv stadsdel. Det ska ske i samarbete med Fossilfritt Sverige.

Nu påbörjas den fjärde etappen av Rosendal i Uppsala. Ett område med stort fokus på hållbarhet, och nu höjs ambitionen ytterligare. Måndagen 24 april startar markanvisningstävlingen där företag kan skicka in förslag på bostäder med minimal klimatpåverkan.

Fossilfritt Sverige samarbetar med sex kommuner kring att koppla greppet kring klimatutvecklingen på upphandlingsområdet. En av kommunerna är Uppsala där man nu gör en satsning på att Rosendals fjärde etapp ska bli en klimatpositiv stadsdel och därmed binda mer kol än vad som släpps ut.

[ Annons ]

– Att vi ska nolla utsläppen och bli klimatneutrala är en hygienfråga idag, men nu ska vi dessutom skapa negativa utsläpp och bli klimatpositiva. Globalt ska 15 miljarder ton bindas i flera decennier, så det vi ser är början på en enormt omfattande ny industrisektor som ska producera negativa utsläpp. Det är spännande att Uppsala är spjutspets och visar hur detta ska gå till i praktiken, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige.

Markanvisningen omfattar 550–600 bostäder, verksamhetslokaler, hållbara mobilitetslösningar och trivsamma bostadsgårdar. Förhoppningen är att hitta byggaktörer som tillsammans med Uppsala kommun ska identifiera och testa nya lösningar för att tillsammans flytta fram gränserna för klimatpositiv stadsutveckling, och fungera som testbädd för byggbranschen.

– Det här blir ett pilotprojekt som ska bidra till innovativa lösningar inom såväl byggandet som tillvaron i husen, säger Karl Gustafsson, projektledare, Uppsala kommun. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]