[ Annons ]

Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco, och Marie Baumgarts, hållbarhetsexpert på SEB.
Publicerat 9 november, 2020

Klimatet också en valvinnare

Att Joe Biden valts till USA:s 46:e president får stor betydelse för hållbarhetsarbetet i samhällsbyggnadssektorn menar hållbarhetsexperterna Marie Baumgarts och Mattias Goldmann.

Bland det första Joe Biden förväntas göra när han tillträder den 20 januari är att ta tillbaka USA i Parisavtalet genom en så kallad presidentorder. Det är obestridligt det är av avgörande betydelse för det globala klimatarbetet att USA åter är med på tåget.

– Internationellt samarbete får ett uppsving och Parisavtalets ”enhanced action” kan förverkligas. Efter Kina, Japan och Sydkorea kommer EU och USA nu också att slå fast sina slutår för klimatneutralitet, med en färdplan för att nå dit. Det ger världen den tillförsikt vi behöver, i grevens tid eftersom fyra år till med Trump hade gjort klimatmålet mycket svårt att nå, säger Mattias Goldmann, hållbarhetschef på Sweco.

[ Annons ]

Marie Baumgarts, hållbarhetsexpert på SEB, håller med om valets betydelse för miljön och betonar vikten av samarbete och solidaritet istället för isolering och protektionism. 

Men samtidigt talas det om att Biden kommer att införa tullar mot länder som inte lever upp till klimatåtaganden? 

– Jag tror det är en nödvändighet, EU har redan gått i samma tankar i Green new deal. Tullar är till för att få en jämförbarhet och undvika greenwashing så att inte produktion flyttas utanför EU, eller länder med klimatmål, och därför inte räknas in i verksamhetens utsläpp. Det skall vara jämförbart, så att produktion med låga utsläpp främjas oavsett geografi, och därför behövs tullar, säger Marie Baumgarts.

Mattias Goldmann menar att blotta aviserandet om möjliga klimatbaserade tullar har satt hjul i rullning.

– Ett land som Thailand har då att välja mellan att deras produkter beläggs med tull om de inte har klimatmål i linje med Parisavtalet, eller att införa till exempel en koldioxidskatt. Skillnaden är glasklar: Tullen går till mottagarlandet medan skatten stannar i den egna ekonomin. Jag är övertygad om att detta blir en bricka som får många länder att höja sina klimatambitioner, men också att tullarna som sådana är ett antal år bort eftersom de behöver gå genom WTO för att inte kunna vara förtäckta handelshinder, säger Mattias Goldmann.

Joe Biden har utlovat att investera 2?000 miljarder dollar i ”Build back better”. Både Marie Baumgarts och Mattias Goldmann tror att det kan påverka även oss.

– Det skall bli väldigt spännande att se hur hela kapaciteten i Build Back Better materialiserar sig. Jag tror grönt kommer bli det nya svarta och att det kommer visa sig i värderingarna av gröna tillgångsslag. Det vi ser nu är bara början, säger Marie Baumgarts.

Hon tror att Bidens storsatsningar kommer att innebära stor skillnad när den hör samverkar med EUs gröna taxonomi.

Mattias Goldmann fyller på med vad han menar är stora möjligheter för svenskt näringsliv som är ledande inom bland annat elektrifierade transporter, biogasproduktion och  digitalisering. 

– Sweco har visserligen inte haft USA som en prioriterad marknad. Men för oss är Build Back Better ett fantastiskt mantra, som sätter bygg- och fastighetssektorn i centrum, som förtydligar att omstarten av ekonomin ska vara i linje med hållbarhetsmålen, som skapar mängder av jobb och som ser till att en stor del av den ekonomiska stimulansen stannar i landet, säger Mattias Goldmann.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]