Bild: Veidekke.
Publicerat 19 december, 2018

Klartecken för Cederhusen i Hagastaden

Ett av världens största trähusprojekt kommer att byggas i Hagastaden i centrala Stockholm. Det står klart sedan Stockholms stads kommunfullmäktige gett klartecken till projektet Cederhusen, som börjar byggas i januari 2019.

Projektet Cederhusen påbörjades av Folkhem 2010. Sex år efter den första kontakten med Stockholms stad fick Folkhem markanvisningar för kvarteren Bologna och Humboldt. De byggs i sin helhet ovanpå taken till tunnlarna för E4 och E20, samt Värtabanan, vilket innebär komplexa förutsättningar för laster och grundkonstruktion. Trähusens lätta vikt gör att byggrätten kan nyttjas i sin helhet och den ursprungliga tanken med detaljplanens utformning uppfyllas.

[ Annons ]

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten, att med modern teknik och hög kvalitet i gestaltning få smycka Stockholms profil med ett nytt landmärke i massivträ, säger Cecilia Seavers, affärschef Folkhem, i en kommentar.

Projektet innefattar fyra byggnader om två kvarter med totalt 234 lägenheter och åtta lokaler. Cederhusen kommer att uppföras med en stomme av massivträ, med undantag för de nedersta två planen som uppförs i betong på grund av grundläggningsförutsättningarna.

– Det är en komplex uppgift som vi tar oss an med ödmjuk entusiasm. Vi har verkligen längtat efter att få förverkliga Cederhusen, som blir ett unikt projekt i sitt slag, säger Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling, Folkhem.

Projektets fyra torn, som blir 10-13 våningar höga, bildar en bred front i söderläge mot Timglasparken med de större lokalerna ut mot Hagaesplanaden och parken. Husen ligger vid korsningen Hälsingegatan/Hagaesplanaden, nära den planerade nya tunnelbaneuppgången vid Hagaplan. De ligger även sist i utbyggnadsordningen av Hagastadens västra område, vilket innebär att det mesta av närområdet redan kommer vara färdigställt vid inflytt.

Cederhusen är ritade av General Architecture och blir Stockholms första stora massivträprojekt, samt ett av de största i världen, i en innerstadsmiljö. Projektet etablerar den storskaliga satsningen på trähusbyggande som är ambitionen med Folkhem, där Veidekke och Rikshem är parter. Projektutvecklingen och genomförandet ligger inom Veidekke Bostad AB respektive Veidekke Entreprenad AB.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]