[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 12 februari, 2019

Klart vad som får kallas vattenfelsbrytare

Många har köpt en vattenfelsbrytare i tron att hela rörsystemet är säkrat, när den egentligen bara larmar om diskmaskinen läcker. Nu ska det bringas reda i begreppsförvirringen.

Vet du skillnaden mellan en vattenfelsbrytare, en vattenbrytare eller en läckagebrytare? Det är det nog få som gör. Nu rapporterar tidningen VVS-forum att RSK-Tekniska Rådet satt ner foten kring de olika benämningar som förekommer på marknaden.

[ Annons ]

– Det finns exempel där fastighetsägare köpt en produkt i tron att den förebygger alla typer av vattenskador i hela rörsystemet, men som i realiteten bara skyddar mot läckage från exempelvis diskmaskinen. Därför är det viktigt att de olika produkttyperna särskiljs, så att man får den produkt man förväntar sig, säger Björn Rydetorp, produktchef teknisk armatur hos Villeroy & Boch Gustavsberg till VVS-forum.

För att i fortsättningen få kallas vattenfelsbrytare ska det handla om en produkt som ”använder mätning och/eller sensorer för att övervaka hela tappvattensystemet och identifiera läckage samt stänga av vattnet centralt”.

Här är de andra definitionerna:

Läckagebrytare: Använder mätning och/eller sensorer för att övervaka lokalt och identifiera läckage samt stänga av vattnet lokalt eller centralt.

Vattenbrytare: Använder fjärrstyrning för att stänga av vattnet centralt eller lokalt.

Vattenlarm: Använder lokala sensorer för att identifiera läckage och larma.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]