[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 17 maj, 2021

Klara hettan på hemmakontoret

Nu längtar många efter sol och värme. Men för alla de som jobbar på distans kan sommarhettan i stället bli en utmaning.

Här är tio tips för att undvika att hemmakontoret förvandlas till en bastu i sommar. 

1. Köp fläkt i god tid. När det kommer en värmebölja brukar fläktarna ta slut i många butiker. Var ute i god tid! I år är det ovanligt många som kommer jobba hemma.

[ Annons ]

2. Duscha kallt och drick mycket. Duscha kallt och tänk på att dricka mycket vätska, även om du inte känner dig törstig. Värmen gör att kroppen lättare blir uttorkad. Undvik varmt vatten och vänta med att diska, tvätta och laga mat tills det blivit svalare.

3. Stäng av alla onödiga apparater. Dator, TV och andra elektriska apparater utstrålar värme. Låt dem inte stå på i onödan – inte ens i standby-läge. Tips: Led- och lågenergilampor avger mindre värme än vanliga glödlampor. 

4. Sitt ned & klä dig svalt. Den som sitter ned tycker att det är svalare än den som står upp vid till exempel ett ståbord. Klä dig i svala kläder. Du kan också ställa en hink med kallt vatten framför din sittplats att doppa fötterna i.

5. Klä dina fönster med solfilm. Ett knep när temperaturen stiger inomhus är att klä fönsterna med solfilm, som reflekterar bort solstrålarna. Täcker du fönstren med lakan – välj ljusa färger i stället för mörka, som drar åt sig värmen. 

6. Sov med öppet fönster. Är det ändå för varmt? Stoppa in handdukar eller lakan i en plastpåse i frysen och placera i sängen innan läggdags.

7. Vädra på kvällen. När kvällen kommer och temperaturen sjunker är det dags att kyla ned lägenheten. Skapa gärna korsdrag för att byta ut dagens varma luft mot svalare fläktar. 

8. Stäng alla fönster & dra ned persiennerna. Dra ned persiennerna och stäng fönstren redan innan solen börjar ligga på. Om din bostad har en sol- och en skuggsida är det lämpligt att stänga dörren till den varma sidan och jobba i det svalare utrymmet.

9 Drick varmt & kyl ner händerna. Kroppens inre termometer sänks om man dricker varmt. Och passa på att kyla ned underarmarna och händerna där huden är tunn – då kyls blodet som cirkulerar runt i kroppen ned, varpå hela kroppen blir svalare.

10. Ta korta pauser & gå upp tidigare. När det är varmt är det viktigt att ta flera korta pauser, särskilt mitt på dagen när det är som varmast. Om hemmakontoret blir ordentligt varmt och det är möjligt så arbeta tidig morgon och sen kväll istället och ta en längre vila mitt på dagen.

+28 får det vara inomhus

Inomhustemperaturen under sommaren bör inte överstiga 26 grader, men temperaturer upp till 28 grader kan vara acceptabla vid tillfälliga toppar. Det säger Folkhälsomyndighetens allmänna råd.  Fastighetsägarna, hyresvärden eller styrelsen i en bostadsrättsförening har ett ansvar vid normala sommartemperaturer, men inte vid extremväder och värmeböljor.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]