Finska Citycon Oyj förvärvar Kista Galleria utanför Stockholm för en summa motsvarande cirka 4,6 miljarder kronor av DNB Livforsikring, en del av DNB Group. Kista Galleria är det mest välbesökta köpcentrumet i Stockholmsområdet och det tredje största mätt i försäljning.
Publicerat 19 december, 2012

Kista Galleria säljs för 4,6 miljarder kronor

Finska Citycon Oyj förvärvar Kista Galleria utanför Stockholm för en summa motsvarande cirka 4,6 miljarder kronor av DNB Livforsikring, en del av DNB Group. Kista Galleria är det mest välbesökta köpcentrumet i Stockholmsområdet och det tredje största mätt i försäljning.

Citycon har idag tecknat avtal om att förvärva Kista Galleria tillsammans med den kanadensiska pensionsfonden Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) för en summa motsvarande cirka 4,6 miljarder kronor (526 miljoner euro).

[ Annons ]

– Det här är ett strategiskt förvärv som ger oss en unik möjlighet att stärka positionen på den svenska marknaden. Sverige präglas av en snabb urbanisering. I dagsläget utgörs upptagningsområdet för Kista Galleria av cirka 345 000 personer och det förväntas öka avsevärt under de kommande åren. Dessutom väntas Stockholm växa med en halv miljon invånare de närmaste 15 åren, säger Citycons koncernchef Marcel Kokkeel.

Köpcentrumet har årligen cirka 18 miljoner besökare och 2,4 miljarder kronor i försäljning. Detta gör Kista Galleria till det mest välbesökta köpcentrumet i Stockholmsområdet och det tredje största mätt i försäljning.

– Kista Galleria är ett mycket bra köpcentrum med stor utvecklingspotential. Det som framför allt gör köpcentrumet till en vinnare är det unika läget som dagligen ger 50 000 besökare. Kista Galleria ligger mitt i ett av Stockholms allra snabbast växande områden. Tusentals nya bostäder kommer att byggas här inom de närmaste åren och vi ser en stadig tillväxt av nya kontorslokaler, tillägger Marcel Kokkeel.

Fastigheten har en total uthyrningsbar yta på 90 000 kvadratmeter som innefattar 185 affärer och restauranger, biografer, bowlingbana m.m. samt även studentbostäder, vårdcentral och andra kommunala verksamheter. Kista Galleria är lätt att nå både med bil och allmänna kommunikationer. Det finns 2 500 parkeringsplatser i anslutning till köpcentrumet och närhet till E18, E4 och Kymlingelänken som för tillfället byggs ut och förnyas. Det bor drygt 125 000 personer och över 70 000 personer jobbar i det primära upptagningsområdet, vilket gör området till ett av Stockholms största affärscentrum utanför city. Det finns en hög koncentration av telekom- och IT-företag i Kista vilket gör området till ett snabbväxande så kallat ICT-kluster (informations- och kommunikationsteknik).

– Kista Galleria är ett av de mest attraktiva köpcentrumen i Sverige. Genom att sälja nu får vi en bra avkastning på det kapital vi investerat under åren. Vi är glada över att sälja till Citycon och CPPIB som är mycket väl rustade för att utveckla området vidare, säger Gro Boge, chef på DNB REIM, fastighetsförvaltarbolaget inom DNB Group.

Köpcentrumet kommer att ägas som ett joint-venture mellan Citycon och CPPIB som vardera kommer att äga 50 procent.

– Förvärvet finansieras till hälften med ett externt säkerställt lån tillsammans med CPPIB, med en löptid på fem år, utgivet av SEB (samordnande), Swedbank och Aareal Bank. Den andra hälften av Citycons del finanseras kontant och genom befintliga kreditfaciliteter. Citycon ser dessutom över möjligheten att återfinansiera upp till 50 procent av företagets investeringar, delvis genom en nyemission, för att stärka sin balansräkning. Detaljerna för nyemissionen är fortfarande i planeringsstadiet och beslutet måste godkännas av aktieägarna på bolagsstämman, säger Citycons Finanschef och vice VD Eero Sihvonen.

Transaktionen förväntas vara klar i januari 2013.

Leimdörfer var finansiell rådgivare, Jones Lang LaSalle fastighetsrådgivare och Roschier juridisk rådgivare till Citycon och CPPIB vid transaktionen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]