Publicerat 5 oktober, 2021

Kinesisk fastighetsutvecklare har missat obligationsbetalning

Det fortsätter att vara stökigt kring de kinesiska fastighetsutvecklarna. Nu står det klart att Fantasia Holdings inte betalat ränta samt missat att betala tillbaka ett lån. Det rapporterar internationella medier.

Ratingfirmorna har sänkt sina kreditbetyg för Fantasia Holdings och Sinic Holdings på grund av riskerna kring deras kassaflöden. Fantasia är handelsstoppat sedan den 29 september. Företaget har fått sin rating sänkt till CCC-, från tidigare B, av Fitch. Bakgrunden är att kassaflödet kan vara svagare än förväntat. Betyget CCC innebär att det finns en materiell risk att företaget går i konkurs. S&P har sänkt från B till CCC.

Fitch har också lyft fram att det kinesiska bolaget har en obligation om 100 miljoner dollar som man inte lyft fram i sina finansiella rapporter. Företaget skall också lämnat sena betalningar på den obligationen, vilket man menar dels ökar risken då kassaflödet antagligen är sämre än man trott och dels kastar det skugga över transparensen kring rapporteringen. Bolaget har nu 30 dagar på sig att betala annars inväntar en konkursstämpel. Bolaget har dock ingått en överenskommelse om att sälja mängder med fastigheter till Country Garden Services. Det är också ett lån till det bolaget som inte betalats.

Den kinesiska fastighetssektorn har varit i ropet den senaste tiden eftersom det skakat runt Evergrande, ett bolag som har ett gigantiskt skuldberg om 305 miljarder dollar. Fastighetssektorn svarar för 14 procent av Kinas BNP, skriver CNBC och hänvisar till bedömningar i marknaden.

https://www.cnbc.com/2021/10/05/china-property-default-risk-for-fantasia-sinic-amid-evergrande-crisis.html

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]