Molnen hopar sig på den kinesiska bostadsmarknaden. Foto: Shutterstock
Publicerat 30 september, 2024

Kina: Sänkt ränta för att rädda bostadsmarknaden

Den kinesiska centralbanken sänker räntan för att stimulera den svaga fastighetsmarknaden och konsumtionen. ”Man har byggt klart över efterfrågan”, säger Hillevi Pårup, analytiker på Nationellt kunskapscenter om Kina.

Kinas centralbank har gett direktiv till landets banker att sänka räntan på befintliga bostadslån innan den sista oktober. Det rör sig troligen om en sänkning med 50 punkter, enligt Reuters. Dessutom minskas kraven på handpenning för förstagångsköpare till 15 procent av köpeskillingen.

Man ska se denna åtgärd som ett sätt att minska de kraftiga förluster som många kinesiska fastighetsbolag och hushåll levt med sedan bostadspriserna kraftigt började dala 2019. I augusti var priserna de lägsta på nio år. Fastighetsförsäljningen sjönk 18 procent under årets första åtta månader.

[ Annons ]

– Åtgärden hos centralbanken visar på att det finns oro som råder, och att man måste återskapa ett förtroende hus hushållen. Det råder i allmänhet just nu en svag tilltro till ekonomin och hög osäkerhet på arbetsmarknaden på flera håll, med stora nedskärningar och lönesänkningar, säger Hillevi Pårup.

Byggandet av bostadshus har varit en av de starkare drivkrafterna i den inhemska ekonomin där såväl staten som de lokala makthavarna drivit på satsningarna för att visa ökad tillväxt.

– För de lokala myndigheterna har det varit en stor inkomstkälla att sälja marken till privata bolag och nu ser vi att det är svårt för många av dessa regioner att finansiera den offentliga verksamheten med sjukvård och utbildning, säger Hillevi Pårup.

Många kineser hoppade på tåget och har köpt en lägenhet på spekulation, vissa av dem har inte ens byggts eftersom bolagen inte fått in tillräckligt med pengar till byggstart och sedan har konkurser gjort att det inte finns pengar att kräva tillbaka. En del låntagare slutat att göra avbetalningar, och vägrar att återbetala lån de tagit.

Därför avsatte Kinas centralbank tidigare cirka 450 miljarder till ett ”återlåningsprogram” där banker och statliga företag ska köpa tillbaka osålda bostäder. En del av de osålda lägenheterna görs om till subventionerat boende för låg- och medelinkomsttagare.

Har denna oro på bostadsmarknaden lett till kritik mot styret i Peking?

– En del protester har väl märkts av men inget som lett större mobilisering och effekt högre upp. I Kina är det svårt att mobilisera sig eftersom man inte öppet kan kritisera det styrande partiet, säger Hillevi Pårup.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]