[ Annons ]

I Fastighetsbranschen är man i regel bra på riskanalys, men man missar ofta korruptionsaspekterna. Det menade Marie Grenholm, expert på EY, på Fastighetsägarnas frukostseminarium om mutor och korruption.
Publicerat 4 mars, 2015

”Kartlägg riskerna för korruption”

I Fastighetsbranschen är man i regel bra på riskanalys, men man missar ofta korruptionsaspekterna. Det menade Marie Grenholm, expert på EY, på Fastighetsägarnas frukostseminarium om mutor och korruption.

Nästa vecka samlas stora delar av fastighetsbranschen i Cannes. På fastighetsmässan Mipim finns det gått om tillställningar där det bjuds på mer än morgonens frukostmacka. Med andra ord kommer det uppstå gott om mutsituationer.

[ Annons ]

– Så länge man betalar ur egen ficka är det ingen risk. Det är viktigt att tänka på vilken hatt man har på sig när man är där. Är man där i egenskap av kommunal tjänsteman ska det inte vara alltför kul, sa Helena Sundén, Generalsekreterare Institutet mot mutor.

Fastighets- och byggbranschen är överrepresenterad i undersökningar om mutor i korruption i Sverige. Marie Grenholm menade att det finns naturliga förklaringar.

– Det handlar om stora investeringar, det är företag som sällan köper och det är komplexa affärer med många inblandade.

Just därför menade hon att det är uppseendeväckande att man ofta tappar bort korruptionsaspekten när man i övrigt är bra på att göra riskanalyser.

– Det finns mycket kvar att göra. Detta är ett arbete som måste bedrivas hela tiden, sa Thomas Palmberg, polisintendent Rikskriminalpolisen.

Nu ligger Sverige i och för sig bra till internationellt sett. Sverige rankas som det fjärde minst korrumperade landet i världen. Men fler och fler svenska fastighetsbolag sneglar på den internationella marknaden. Det kan alltså innebära affärer i länder betydligt längre ner i rankingen. Helena Sundén varnade för tanken att ”acceptera spelets regler”. Det går inte att tro att man kan börja med lite mutor för att succesivt övergå till rena affärer.

– Har man väl börjat kommer det att spridas som ett virus i hela organisationen, sa Helena Sundén.

Marie Grenholm delade med sig av goda råd.

– Det första är att man måste förstå vilka risker som finns i verksamheten. Att ha tydliga policys som ledningen agerar efter är en förutsättning för att sätta en kultur, men det räcker inte.

Marie Grenholm menade att det är viktigt att kartlägga organisationen i detalj. Kanske måste man göra en personkontroll av de personer man tar in i ledningen.

– Det är också viktigt att de anställda får verktyg hur de ska agera om de stöter på korruption. Det räcker inte enbart med en policy. Det måste finnas praktiska exempel på var gränsen går. Man måste också veta vart man ska vända sig om man upptäcker problem.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]