[ Annons ]

Foto: Kasper Dudzik.
Publicerat 6 maj, 2022

Karlatornet nu högst i Göteborg

En bra bit kvar. Men i och med med gjutningen av den 45:e våningen av Karlatornets kärna är byggnaden nu högst i Göteborg.

Bygget av Karlatornet har nått en höjd på 146 meter. Trots att det är cirka 100 meter kvar att bygga är man nu högst i stan.

– Vi har passerat väldigt många milstolpar i det här projektet: antagen detaljplan, världsunik pålning, gjutning av rekordstor bottenplatta och halvvägs till full höjd, för att nämna några. Att bli högst i stan är definitivt ännu en som vi ska glädjas åt. Det är ytterligare ett bevis på att vi har många otroligt duktiga människor i det här projektet som levererar ett fantastiskt resultat dag efter dag, oavsett väder och vindar, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest.

[ Annons ]

Under en tid har byggtakten i genomsnitt varit ett våningsplan i veckan.

– Just nu har vi en arbetsstyrka på cirka 500 personer som jobbar i två skift. Det är ett enormt stort och spännande projekt som kräver noggrann planering och koordinering. Arbetet flyter på fint och vi ligger enligt alla planer, säger arbetschef Anders Gustafson.

I våningsintervallet 38 till 57 kommer byggnadens ”twist”. Där flyttas byggnadens hörn cirka 60 cm per våning och skapar en midja som vrider sig en kvarts varv. Under andra halvåret 2023 beräknas de drygt 600 lägenheterna vara inflyttningsbara.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]