[ Annons ]

Foto: Johan Fredriksson.
Publicerat 29 januari, 2016

Kaplans råd till bostadssökande: ”Det är en tuff situation”

För Aftonbladet tv berättar bostadsminister Mehmet Kaplan om visionen att bygga ett nytt miljonprogram med 700 000 bostäder inom en 10-årsperiod. Men för den som är bostadssökande i dag kommer situationen fortsätta att vara tuff eftersom frågan varit eftersatt under en lång tid, menar Kaplan.

Mehmet Kaplan har tidigare bjudit in oppositionen för att genom blocköverskridande samtal hitta nya lösningar på bostadskrisen. Planen är att bygga ett miljonprogram med 700 000 lägenheter innan 2025. Han vill dessutom ge staten ett större helhetsansvar, förenkla reglerna och investera i bostadsbyggandet.

[ Annons ]

De första samtalen kommer att hållas på måndag.

– Jag är själv uppvuxen i miljonprogrammet. Det har sina kvaliteter, men det finns saker som skulle kunna ha gjorts bättre, säger han i en intervju med Aftonbladet tv. Det handlar om att bygga rätt från början – ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Han vill dessutom ställa hårdare krav på kommunerna och utesluter inte sanktioner mot de kommuner som vägrar att bygga.

– Utgångspunkten är att det inte ska behövas sanktioner, men om det inte räcker är jag inte främmande för att vi måste se vad som går att göra på den biten också.

På frågan om vilket råd bostadsministern skulle ge till unga som vill börja plugga och svarar Mehmet Kaplan att det kommer ta tid eftersom planprocesserna tar tid.

– Tyvärr så är situationen så. Det är en jättetuff situation. Jag känner flera vänner som har barn som skulle vilja flytta hemifrån. Det är för ungdomar och studenter vi nu bygger, det har varit eftersatt under en lång tid.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]