Han började som elektriker. Nu leder Mattias Stjernström, Eskilstuna, en stor koncern med Klara Fastigheter som kronjuvel. Foto: Håkan Söderberg
Publicerat 19 februari, 2016

Känsla för affärer

Hellre en klapp på axeln än en smäll på käften när han möter folk på gatorna i Eskilstuna. Det är det goda som skapar lönsamhet, menar Mattias Stjernström, elektrikern som blev social entreprenör. Nu 32 år gammal leder han en koncern med ett 20-tal företag, där Klara Fastigheter tillhör ryggraden.

Han tycker att delar av fastighetsbranschen har alltför stort fokus på snabba pengar.

[ Annons ]

– Idag är det bra om man stoppar in en miljon kronor och ett år senare kan plocka ut tre miljoner. Det går inte att vara råkapitalist på det sättet, då har man också blåst någon på vägen. Vi vill tänka mer långsiktigt än så. Det handlar om att hyresgästerna ska trivas och ha det bra. Då kommer lönsamheten, säger Mattias Stjernström.

Mattias Stjernström diskuterar dagens jobb med Tobias Spångberg och Kani Barkah. Foto: Ulf Lodin
Mattias Stjernström diskuterar dagens jobb med Tobias Spångberg och Kani Barkah. Foto: Ulf Lodin

Klara Fastigheter har cirka 700 hyresgäster, i bland annat stadsdelen Årby.

Ett Årby som oftast beskrivits som ett problemområde och där många har utländsk bakgrund.

– Det vi gjorde var att åka ut och fråga dem vad de tyckte. Då växer andra bilder fram, säger Mattias.

Ett allaktivitetshus har skapats i området och fritidsgården har också flyttats.

– För att komma till fritidsgården måste man gå i en tunnel. Där stod det ofta något killgäng och hängde. De var inte alls farliga men det gjorde ju att tjejerna inte gick till fritidsgården.

Här sattes också upp en vägg, som graffitikonstnären Adam Augustsson erbjöds att måla. Beslutet väckte viss uppståndelse i lokala media, många för och många emot.

– Ingen har klottrat på målningen hittills, den är bara ett fint inslag. Jag ser graffiti som konst, en kulturyttring precis som fotboll eller ishockey. De får planer och rinkar så då kan de som gillar graffiti få väggar, tycker Mattias Stjernström.

Graffitimålningarna har skapat debatt i Eskilstuna. Men Mattias Stjernström tar diskussionerna med ro:  – Jag ser graffiti som konst, en kulturyttring precis som fotboll eller ishockey.  Foto: Ulf Lodin
Graffitimålningarna har skapat debatt i Eskilstuna. Men Mattias Stjernström tar diskussionerna med ro:
– Jag ser graffiti som konst, en kulturyttring precis som fotboll eller ishockey.
Foto: Ulf Lodin

I en gammal industribyggnad, med tillhörande uthus, på en av Smedjegatans bakgårdar i Eskilstuna håller han till.

Idag har koncernen, där alltså Klara Fastigheter utgör en del av stommen, cirka 55 anställda och företagen omsätter runt 100 miljoner kronor.

Redan i receptionen inser besökaren att det här är ett företag som inte är som andra. Den hemsnickrade receptionsdisken är fylld av graffiti och bakom den en gigantisk graffitimålning, också den målad av Adam Augustsson.

På övervåningen finns ett biljardbord, några sköna soffor, ett antal utspridda gigantiska myskuddar som också används som arbetsplatser. På väggarna flera graffitimålningar, en av dem har inskriften ”Det är insidan som räknas”.

I ett av uthusen har en tatuerarstudio precis flyttat in.

– Vi vill tänka tvärtom. Ifrågasätta. Fråga oss varför saker är som de är och om de måste vara det. Det där ifrågasättandet har följt mig genom livet. Att tänka utanför boxen har blivit inne, men ofta är det bara ord. Vi vill göra det på riktigt. Nya generationer förändrar tillvaron. De kör över den tidigare generationen precis som vi gjorde. Det är bara att gilla läget, säger han.

I det sammanhanget är integration en viktig del. När Mattias Stjernström rekryterar medarbetare talar han om superintegration.

Den som anställs ska uppfylla fyra kriterier: social kompetens, behärska svenska så att det går att göra sig förstådd, vara normalt händig och komma från någon form av utanförskap.

– Vi ser bara till personlighet, formella meriter bryr jag mig inte om. Det handlar om att bryta det pansar vi bygger upp. Och leta oss fram till det vi har inom oss, säger han.

Det snackas om att vi gör så fina insatser men det är vi som ska vara glada att folk vill jobba hos oss. De tillför nya kompetenser.

Han talar gärna om socialt entreprenörskap men ser sig absolut inte som en välgörare.

– Det snackas om att vi gör så fina insatser men det är vi som ska vara glada att folk vill jobba hos oss. De tillför nya kompetenser. Vi har nu en kille från Syrien som hade ett byggbolag där och som tillverkar möbler som ingen av oss har klarat av att göra tidigare. Sådant ser vi hela tiden, säger han.

Organisationen är platt.

– I Bolagsverkets papper står jag som vd men jag har inga sådana visitkort. Här är vi alla lika mycket värda. De som jobbar här får ta beslut. Och de får ta fel beslut. De blir inte hängda för det, tvärtom. Då har vi lärt oss vad som inte går, säger han.

Madelene Falk i receptionen är ofta det första ansiktet man som besökare möter. Men inte det enda. Graffitin finns både här och där. Foto: Ulf Lodin
Madelene Falk i receptionen är ofta det första ansiktet man som besökare möter. Men inte det enda. Graffitin finns både här och där. Foto: Ulf Lodin

En uppfattning som bekräftas av Madelene Falk, receptionist, men också en av dem som skriver fastighetsavtal:

– Jag började i somras och Mattias är den bästa chef jag haft. Han ser dig och man känner att han verkligen tycker att alla är lika värda. Jag tror exempelvis inte att han har någon aning om jag har gått i gymnasiet eller inte, säger hon.

Bland de övriga företagen finns Be:Energy som bland annan driver en solcellspark och Lineroom som gör stambyten.

Historien om Mattias Stjernström och hans företag börjar i Eskilstuna där han föddes. När han är fyra flyttar familjen till Björkvik utanför Katrineholm. Vid 19 års ålder är han tillbaka i Eskilstuna.

Han vill inte prata så mycket om sin barndom men säger att den var tuff. De flyttade ofta och då och då var polisen inblandad.

– Som ung stod jag vid ett vägskäl. Jag tror egentligen inte att steget är så långt mellan entreprenörskap och att hamna i fel umgängeskrets. Jag gjorde ett val att jag ville ha ett annat liv, redan där i tioårsåldern, säger han.

Jag tror egentligen inte att steget är så långt mellan entreprenörskap och att hamna i fel umgängeskrets.

Han ville bli elektriker. Den treåriga gymnasieutbildningen genomförde han på ett och ett halvt år.

– Då började jag också göra mina första affärer. Jag sålde innehållet i proven till treorna, säger han med ett leende.

Så småningom startade han också det första företaget. Stjernströms Elinstallation.

Redan då togs det första steget på hans lite udda entreprenörskapsbana.

– Vi frågade kunderna efter känslorna. Hur vill du ha det? Det går att skapa fantastiskt mycket med ljus. Jag tror vi var och blev ännu duktigare på att läsa människor.

Känslostormarna gick hem. Under tre år fördubblades omsättningen varje år. Lönsamheten var god och pengarna lade grunden till den koncern han tillsammans med andra driver idag.

Ett av bolagen, Be:Energy, driver en solcellspark. Självklart har Matt ias Stjernström satsat på solel även på det egna kontoret. Foto: Ulf Lodin
Ett av bolagen, Be:Energy, driver en solcellspark. Självklart har Mattias Stjernström satsat på solel även på det egna kontoret. Foto: Ulf Lodin

Företagsstyrelser ser han som rådgivande.

– Ja, de ska inte vara inne och peta i detaljer. Det är de som jobbar i verksamheten som kan, så de ska ta besluten.

Att rusta upp ett gammalt kvarter, befria det från årtionden av duvspillning och dessutom anlägga en solcellspark kan vara ingredienser som borde glädja Eskilstuna kommun.

– När det gäller solel så har de ju ett eget energibolag så det är väl kanske inte så kul…

Däremot upplever han mycket stöd från ”gatan”.

– Jag är glad att folk skakar hand med mig och inte slår mig på käften. Jag vill göra något bra för dem som bor i Eskilstuna. Jag vill inte smyga omkring och känna att jag lurar folk för att fylla min egen plånbok.

Hans egen bakgrund är en stor del i hans sätt att tänka.

– Ja, det är klart. Jag fick börja klara mig själv så tidigt så ibland känner jag mig gammal, betydligt äldre än jag är, säger Mattias Stjernström.

FAKTA/ Mattias Stjernström

8
Foto: Ulf Lodin

Ålder: 32
Utbildning: Gymnasieutbildad elektriker och livets hårda skola.
Familj: Fru och fyra barn; 1, 5, 7 och 9 år gamla.
Aktuell: Vd och ägare i Klara Fastigheter med flera bolag.

FAVORITEN/ Hårda toner

Gitarr-1
Foto: Ulf Lodin

Gitarren är en viktig del av Mattias Stjernströms liv.

– Jag spelar nog i alla fall en liten stund varje dag, säger han.

Det är för avkopplingen som företagaren och fyrabarnspappan Mattias tar fram gitarren. För den oinvigde kanske inte repertoaren känns helt avkopplande. Det handlar om hårdrock och det är hardcore som gäller.

– Deep Purple och sånt är för mjukt. Det ska vara riktig hårdrock.

En ensam akustisk gitarr och hårdrock. Det är nog inte bara i arbetslivet som Mattias Stjernström går utanför boxen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]