Sätra, ett av Gavlägårdarnas områden.
Publicerat 2 september, 2016

Kampanj mot olovlig uthyrning i Gävle

Det kommunala bostadbolaget Gavlegårdarna har märkt ett ökande problem med olovlig andrahandsuthyrning. Därför startar man nu en informationskampanj.

På Gavlegårdarna hoppas man kunna göra både hyresgäster och andrahandshyresgäster medvetna om att båda parter har ett ansvar för att det finns ett skriftligt tillstånd för uthyrningen. Genom annonser på bland annat Blocket, Facebook och den egna hemsidan hoppas man öka kunskapen och minska den otillåtna uthyrningen.

[ Annons ]

– Som kommunalt bostadsbolag måste vi måna om att systemet är rättvist. Hyr man ändå ut olovligen kan det sluta med att båda parter blir av med lägenheten, säger Roberth Krantz, som är bostadskonsulent på Gavlegårdarna.

Han menar att problemet måste tas på allvar eftersom det sätter köreglerna ur spel. Och det är ont om lediga bostäder i Gävle. Att en andrahandsmarknad då växer fram är inte ett problem i sig. Ett skriftligt tillstånd är dock viktigt för att fastighetsägaren ska kunna ha koll på vem som faktiskt bor i lägenheten. Och det är bara under vissa premisser tillståndet ges och bara under en begränsad period.

– Reglerna är tydliga. Studier eller arbete utomlands är giltiga skäl och likaså om man vill prova att bo som sambo,  säger Roberth Krantz .

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]