I Västerås har fastighetsägare, handlare och kommunen gått samman för att lyfta stadskärnan till det bättre. – Alla västeråsare ska känna att staden är deras gemensamma vardagsrum, säger Maria Fors, vd för Västerås citysamverkan.
Publicerat 23 november, 2011

Kampandan lyfte Västerås

I Västerås har fastighetsägare, handlare och kommunen gått samman för att lyfta stadskärnan till det bättre. – Alla västeråsare ska känna att staden är deras gemensamma vardagsrum, säger Maria Fors, vd för Västerås citysamverkan.

Något har hänt i den gamla gurkstaden Västerås. Från att ha haft ett sviktande självförtroende och kanske lite lillebrorskomplex sjuder staden av framtidstro. Gatorna i city har ny beläggning, fasaderna längs Sigmatorget håller på att rustas upp och för ett år sedan slog den påkostade gallerian Igor upp dörrarna mitt i centrum.

[ Annons ]

En del av förklaringen går att hitta på Stora gatan, där Västerås Citysamverkan har sitt kontor. Citysamverkan är ett aktiebolag som drivs gemensamt av fastighetsägare, handlare och kommunen. I år har man dragit i gång ett flertal projekt för att utveckla centrum. Målet är att bli Sveriges bästa city – och bäst i landet på bemötande. Kaxigt värre alltså.

Curt Grundman är marknadschef för börsnoterade fastighetsbolaget Klövern AB. Han är också styrelseordförande i organisationen.

– Tidigare hade vi lite taskigt självförtroende. Vi ligger så pass nära Stockholm och ett lillebrorskomplex. Samtidigt är storstan så långt borta att vi måste klara oss på egen hand, säger han.

Men att det skett en attitydförändring de senaste åren är både Curt Grundman, Maria Fors och Pernilla Anvemyr, ägare till DM Mode eniga om.

– I dag finns en annan stolthet över vad Västerås har att erbjuda, säger Pernilla Anvemyr. Det har också skett en attitydförändring bland oss handlare. Vi ser cityhandelns som en helhet. Vi rekommenderar varandras butiker och försöker bemöda oss lite extra om kunderna. Kunder åker hit från Stockholm bara för upplevelsen att det är så trevligt att handla här.

Tidigare hade vi lite taskigt självförtroende. Vi ligger så pass nära Stockholm och ett lillebrorskomplex.

Curt Grundman, marknadschef på Klövern

Nu har man cirka 300 medlemsföretag. Under våren har ett 50-tal av dessa gått en utbildning i service och bemötande, finansierad av Europeiska socialfonden. Citysamverkan arrangerar shoppingkvällar, marknader och speciella evenemang kring jul, påsk och valborg. Man har tagit initiativ till och varit med och finansierat ny gatubeläggning, gågator och den nya isbanan i centrum.

– I form av utbud och mångfald har city den klart bästa shoppingen, men stadskärnan har så mycket mer att erbjuda än enbart handel, säger Maria Fors. Här finns rekreation, mötesplatser och kultur. Runt hörnet ligger Köpmangatan med många speciella småbutiker, till höger har vi stadsparken med ån och intill ligger Västerås stadsteater. Det finns ingen köplada som kan konkurrera med det.

Konkurrensen kommer från handelsplatsen Hälla, som ligger vid E18 söder om centrum, och Erikslund, som ligger norröver. I september i år skärptes konkurrensen ytterligare när Ikano Retail öppnade i Erikslund.

– Vi kände mer av konkurrensen innan Ikano Retail öppnade. Det var så många annonser att folk blev nyfikna och ville åka dit. Men många åker dit en gång och sedan är det bra med det. Nu känns det lugnare igen, säger Kerstin Berry, ägare till Forsgrens Skor på Köpmangatan.

Från ett fastighetsägarperspektiv råder en gynnsam situation i Västerås.

Andreas Sjöberg, Fastighetsägarna Mellansverige

Även i city är konkurrensen knivskarp mellan handlarna. Det finns sju gallerier och 500 butiker, caféer och restauranger. Klövern äger både en liten galleria i centrum och har många av de mindre butiksägarna som hyresgäster.

– Om man vill ha ett levande centrum kan man inte sitta passiv och vänta på att andra ska ta alla initiativ. Vi vill att våra hyresgäster ska vara framgångsrika, då måste vi bidra goda lokaler, bra service och möjligheter till skyltning och annan exponering, säger Curt Grundman.

Andreas Sjöberg, marknadsansvarig på Fastighetsägarna Mellansverige

Ett stenkast från Stora Gatan har Fastighetsägarna Mellansverige sitt Västeråskontor i en pampig stenvilla från förra sekelskiftet. Den var tidigare privatbostad för tidningsfamiljen Pers, ägare till VLT. Andreas Sjöberg är marknadsansvarig.

– Från ett fastighetsägarperspektiv råder en gynnsam situation i Västerås. Det finns en god planberedskap hos kommunen, hyresnivåerna ligger på en bra nivå och kommunen som helhet växer, säger han.

De externa handelsplatserna ser Andreas Sjöberg främst som en ”tillväxtmotor” för hela kommunen.

– Men nu märks också konkurrensen mellan handelsplatserna. Mycket handlar om Ikea i den världen och Hälla kommer troligen att få det tufft nu när Ikea har flyttat till Erikslund.

 

Så här gjorde Västerås

• Kommun, näringsliv, handlare och fastighetsägare samarbetar i Västerås City-samverkan AB.
• Det finns en långsiktig strategisk plan för utvecklingen i centrum, ”Vision 2026”.
• Man satsar på handeln, men också på kultur och andra aktiviteter.
• Många aktiviteter gör att människor rör sig i centrum. Det handlar om shoppingkvällar, marknads­­dagar och särskilda evenemang vid storhelger.
• Attitydförändring, från sviktande självförtroende till stolthet över staden.
• Bra kommunikationer i form av motorväg, Mälarbanan och flygplatsen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]