[ Annons ]

I Växjö har en av allmännyttiga Växjöhems lägenheter utrustats med välfärdstjänster för kvar-boende.
Publicerat 16 oktober, 2013

Kameran ersätter hembesök i Växjöhem

I Växjö har en av allmännyttiga Växjöhems lägenheter utrustats med välfärdstjänster för kvar-boende.

– Vi testar bland annat nattfridstjänst för brukare som behöver översyn nattetid. Övervakningen kan ske antingen med hjälp av tryckkänsliga dynor i sängen som ger en signal om personen är uppe och rör sig eller, vilket vi valt i detta projekt, eller med mörker-seende video där omsorgspersonal kan se sekvenser i realtid, berättar -Mårten Lindstrand, it–strateg på Växjöhem.

[ Annons ]

Erfarenheterna från test-lägenheten tas nu vidare till ett pilotprojekt med fem personer. Mårten Lindstrand poängterar att kameraövervakningen är frivillig.
– Tillsyn med kamera är ett alternativ till att få ett eller flera besök nattetid av personal som man inte alltid känner igen.

Kamerorna filmar inte utan tar enstaka bilder som visas under särskilda klockslag. I projektet testas även andra typer av it-baserade hjälpmedel, bland annat påminnelsetjänster som visar om kaffebryggare och spis stängts av. Här finns också tjänster som fastighetsägaren har lika stor nytta av, som vattenvakt och brandvakt.
– Men den stora vinsten för oss ligger i att kunna förlänga boendet för våra hyresgäster. Och kommunen gör rejäla besparingar för varje brukare som kan bo kvar hemma, säger Mårten Lindstrand.

Även om fokus ligger på hur ny teknik ska implementeras, så handlar diskussionerna mycket om affärsmodeller och hur alla parter ska kunna få sina kostnader täckta.
– Hittills har stadsnätsoperatören -varit leverantör av tripleplay-tjänster i våra nät. Tanken är att antingen de ska kunna sälja den här typen av välfärdstjänster, eller så blir det en tjänst som blir öppen för alla att sälja på nätet. -Affärsmodellen är inte klar utan är något som ska lösas i projektet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]