[ Annons ]

Skanska och Utopia Arkitekter vinner markanvisningstävling i Uppsala. Det vinnande bidraget, Juvelen, blir en trekantig kontorsbyggnad bredvid resecentrum i staden. Se fler bilder här.
Publicerat 4 december, 2013

Juvelen blir verklighet vid resecentrum i Uppsala

Skanska och Utopia Arkitekter vinner markanvisningstävling i Uppsala. Det vinnande bidraget, Juvelen, blir en trekantig kontorsbyggnad bredvid resecentrum i staden. Se fler bilder här.

I våras utlyste Uppsala kommun en markanvisingstävling där intressenter fick lämna markprisanbud på tomten i Fålhagen, vid Strandbodgatans rondell. Nu är tävlingen och vann gjorde bidraget Juvelen.

[ Annons ]

– Juvelen blir ett prestigeprojekt för Skanskas projektutveckling. Vi lyckades vinna tävlingen i tuff konkurrens och får nu göra verklighet av vår ambition att inte bara uppföra en spektakulär och vacker märkesbyggnad utan också skapa Nordens mest hållbara kontorsbyggnad på paradplats i centrala Uppsala, säger Fredrik Hjortzén, affärsutvecklare på Skanska.

Tävlingsbidragen har varit anonyma för juryn som bestått politiker och tjänstemän från Uppsala kommun samt externa arkitekter. I motiveringen till att Juvelen vann sägs bland annat: ”Förslaget är idémässigt konsekvent och presenterar en byggnad vars formspråk kontrasterar och frigör. Projektets kanske största förtjänst ligger i hur det skickligt och sinnrikt hanterar de olika marknivåerna som finns på platsen med ett helhetsgrepp som ger ett sömlöst spel mellan ute och inne.”

Kontorsbyggnaden kommer att omfatta totalt 10 600 kvadratmeter och ha en speciell fasad anpassad för att minimera kylbehov under sommarhalvåret. Byggnaden utrustas även med Skanskas patenterade metod för självförsörjning av kyla, Deep Green Cooling och elproduktionen levereras till stor del av integrerade solceller.
– Vi är oerhört stolta över vårt förslag och vår tävlingsseger. Med Juvelen får Uppsala en vacker, originell och iögonfallande byggnad som också ger platsen välbehövliga publika funktioner och utemiljöer som blir ett varmt välkomnande för såväl Uppsalabor som besökare till staden. Alltihop förpackat i ett projekt som håller världsklass när det gäller hållbarhet, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Nu drar byggnadsprocessen igång och målet är att byggstarta under fjärdekvartalet 2014.

Flygvy över Juvelen. Illustration: Utopia Arkitekter
Den nya byggnaden från Strandbodgatan. Illustration: Utopia Arkitekter
Torget och Juvelen vid Resecentrum i Uppsala. Illustration: Utopia Arkitekter

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]