Oscar Lavelid är Stockholm stads nya byggeneral. Han ser uppdraget att hålla fart i bostadsbyggandet bli allt svårare när konjunkturen viker och politiken sviker.
Kan du kortfattat berätta om din roll?
– Jag ska vara en slags spindel i nätet, en länk mellan stadens förvaltningar, branschen och politiken. Jag ska se var det finns utmaningar, identifiera låsningar, och arbeta för att uppnå de politiska målsättningar som finns i stadens budget.
Kan du förbättra dialogen mellan politikerna och branschen?
– Jag försöker träffa alla som hör av sig och är aktiva i branschen. Vare sig det gäller en specifik fråga om något som behöver underlättas eller där man upplever någon form av problem.
– Men det som är absolut viktigast är att jag kan bilda mig en uppfattning om de strukturella förutsättningarna, och om det är något som vi behöver jobba mer systematiskt med i Stockholms stad.
Var finns utmaningarna?
– Det är väldigt många intressen som är inblandade på olika sätt, och det gäller att förstå de olika perspektiven, och sedan översätta det till varandras språk. Men att göra alla nöjda hela tiden kommer förstås inte att gå.
Är det något område där det är särskilt viktigt att samarbeta?
– Just nu är det uppenbart att det är konjunkturläget som vi måste förhålla oss till. Det är så många saker som pekar åt fel håll, främst byggkostnaderna och inflationen, som går upp.
Hur kan byggandet hållas uppe?
– Det är extremt viktigt, eftersom Stockholm behöver fler bostäder, kontor och utbyggd infrastruktur. De som är sysselsatta i branschen behöver fortsätta att vara det, särskilt när det vänder så att man kan växla upp. Det är viktigt att det finns en beredskap och planering.
Hur ser du på att allt fler kräver billiga bostäder, samtidigt som kostnaderna bara ökar?
– Det är svårt att bygga billigt. På bostadsrättsmarknaden har det varit otroliga värdeökningar år efter år, men det kommer det kanske inte att vara framöver. På ett sätt är det sunt, det blir inte lika intressant att spekulera kortsiktigt. Samtidigt innebär det att man inte bygger på samma sätt, eftersom man som fastighetsutvecklare måste finansiera väldigt mycket själv och drar sig för det i en lågkonjunktur.
Blir det fler hyresrätter i stället?
– Men även hyresrätterna blir svåra att bygga då många inte har råd med de höga hyror som krävs för att kunna räkna hem projektet.
Kan regeringen ta några beslut som skulle underlätta byggandet?
– Just nu finns det inte några stimuleringspaket eller stödåtgärder från regeringens sida. Det blir allt mer komplext att driva stadsutvecklingsprocesserna framåt, och där tycker jag att man från statens sida skulle behöva ta ett samlat grepp kring de statliga intressena och jobba mer för att snabba på processerna.
Har bostadspolitiken prioriterats ned?
– Bostadspolitiken har sedan länge haft en tillbakadragen roll nationellt, oavsett vilken regering vi har. Det har ju sällan varit någon renodlad bostadsministerpost, utan mer ett sidouppdrag. Det känns inte som att bostadsfrågorna har den digniteten, trots att det för många människor är en av de absolut viktigaste frågorna.