[ Annons ]

Jonas Nygren och Johan Nyhus. Foto. Hyresgästföreningen och HSB
Publicerat 16 april, 2021

Kamp om ordförandeposten i HSB

HSB:s nuvarande förbundsordförande Anders Lago har meddelat att han, efter tio år på posten, inte ställer upp för omval. Nu står striden mellan Jonas Nygren och Johan Nyhus.

HSB Riksförbund håller sin årsstämma i maj då ska en ny ordförande väljas. HSB Stockholm är en av flera föreningar som nominerat Jonas Nygren.

– När vi ser till HSBs behov utifrån den kravprofil som funnits är vi övertygade om att Jonas Nygren är rätt kandidat. Såväl hans erfarenheter som värderingar och personliga egenskaper skulle vara en tillgång i det fortsatta arbetet med att utveckla HSB. Det är också ett plus att Jonas Nygren är ett välkänt namn i samhällsdebatten och att han har byggt upp ett förtroende i branschen, säger Jenny Hjalmarsson, ordförande för HSB Stockholm.

[ Annons ]

Inom bostadspolitiken är han inte direkt någon färsking. Han var mellan 2010 till 2016 kommunstyrelsens ordförande i byggexpansiva Sundbyberg stad. Närmast kommer han från ett femårigt förordnande som förbundschef på Hyresgästföreningen. Under 2017 utsågs Jonas Nygren av regeringen som särskild utredare för att inrätta den statliga myndigheten Delegationen mot segregation. Som styrelseledamot i flera fastighetsbolag anses han ha god insikt i allt från exploateringsfrågor till långsiktig lönsam förvaltning av fastigheter.

– Det är med stor ödmjukhet jag tackat ja till nomineringen. Jag ser att HSB har en avgörande roll att spela för att lösa de stora utmaningar som finns på bostadsmarknaden i hela landet. En bostadsmarknad som inte fungerar påverkar hela samhället negativt, både på individnivå och samhällsekonomiskt. Jag kan därför inte tänka mig ett viktigare uppdrag, säger Jonas Nygren.

Men Jonas Nygren kommer inte bli HSB:s nye ordförande utan strid. Bara timmar efter att HSB Stockholm meddelade att de vill ha Johan Nygren till ny ordförande gick HSBs valberedning ut med ett eget pressmeddelande, där de nominerar göteborgaren Johan Nyhus.

– Det har uppstått en spricka i valberedningen. Fem ledamöter står bakom Johan Nyhus och två förordar Jonas Nygren. Nu kommer båda att få argumentera för sin sak på stämman. Det tillhör inte vanligheterna att det blir såhär inom HSB, säger valberedningens ordförande Tina Mansson Söderlund till Hem och Hyra.

Johan Nyhus arbetar i dag som seniorkonsult på PR-byrån Reformklubben, men har bland annat en bakgrund som kommunalråd med ansvar för för trafik- och infrastrukturfrågor. Under sina år i Göteborgs stadsmajoritet har han drivit en rad stora infrastrukturprojekt, som till exempel Västsvenska paketet, Sverigeförhandlingen och en rad stora bostads- och byggprojekt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]