Nu har första spadtaget tagits för det jätteväxthus som ska byggas i Linköping. Växthuset kommer att möjliggöra odling av mat på höjden.
Publicerat 10 februari, 2012

Jätteväxthus blir Linköpings nya landmärke

Nu har första spadtaget tagits för det jätteväxthus som ska byggas i Linköping. Växthuset kommer att möjliggöra odling av mat på höjden.

Igår togs det första spadtaget för växthuset. Det återstår fortfarande en del planering men när väl byggprocessen startar beräknas det ta 12-16 månader innan växthuset står klart.

[ Annons ]

– Jag är både stolt och glad för att det är just i Linköping och Sverige som det första vertikala växthuset byggs. Vi blir först i världen med att pröva den nya tekniken och de system som krävs för att utveckla hållbara odlingslösningar för framtidens städer, säger Paul Lindvall, ordförande i kommunstyrelsen i Linköping.

Växthuset, som Plantagon har utvecklat tillsammans med Sweco, är anpassat för vertikal och utrymmesbesparande odling av livsmedel i stadsmiljö. I Linköping planerar man att tillsammans med olika partners utveckla integrerade lösningar för energi, spillvärme, avfall, koldioxid och vatten.

– Det här en är historisk dag för Plantagon. I och med det här första spadtaget realiseras visionen om att skapa fungerande hållbara lösningar för dagens och framtidens storstäder, där vi kan odla mat inne i städerna på ett resurssmart sätt, som drar nytta av stadens förutsättningar, säger Hans Hassle, vd för Plantagon.

– Vi vill med växthuset i Linköping också kunna utveckla och finslipa de tekniska system som krävs för storstadsodling tillsammans med våra partners, ett antal välkända svenska företag. Vi vill samla specialistkompetens på området, och vårt långsiktiga mål är att skapa ett internationellt forskningsinstitut för Urban Agriculture, det vill säga industriell odling i städer, här i Linköping, säger Hans Hassle, vd Plantagon.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]