[ Annons ]

Fr v Daniel Sartiala, projektledare Riksbyggen, Alexander Eklöw, affärschef ombyggnad, Mikael Johansson, ordförande Brf Göteborgshus 38, Stefan Henriksen, ledamot Göteborgshus 38 och Martin Landström, projektchef Riksbyggen. Foto: Riksbyggen.
Publicerat 2 december, 2019

Jättesatsning på solceller i brf

När Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 genomför ett takbyte passar man samtidigt på att installera en av landets största solcellsanläggningar, med en sammanlagd beräknad produktion på 700 000 kilowattimmar per år.

Totalt handlar det om 13 500 kvadratmeter tak som ska bytas och åtta solcellsanläggningar som ska installeras. Riksbyggens Brf Göteborgshus 38 ligger i Hisings Kärra i Göteborg och består av 431 lägenheter, fördelade på 16 huskroppar.

[ Annons ]

– Det ska bli både roligt och spännande att vi nu kan starta projektet. För vår bostadsrättsförening är detta ett mycket viktigt projekt, vi vill producera egen el både för att minska våra elkostnader och samtidigt minska föreningens påverkan på miljön, säger Mikael Johansson, ordförande i Riksbyggens Brf Göteborgshus 38.

Martin Landström, projektchef för Riksbyggen Ombyggnad Göteborg, säger i en kommentar att man på Riksbyggens är mycket nöjd över ett slutgiltigt klartecken för projektet.

– Förberedande arbeten påbörjas direkt och sedan sätter vi igång för fullt efter årsskiftet. Det här är ett väldigt spännande och viktigt projekt och visar vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågorna i många bostadsrättsföreningar, säger

Den installerade effekten i de åtta solcellsanläggningar är cirka 800 kilowatt, som sammanlagt beräknas producera 700 000 kilowattimmar per år. Totalt innehåller anläggningarna 2 600 solceller.

– Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, Martin Landström, projektchef Riksbyggen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]