Katrin Behdjou Arshi är kulturlots i Stockholm
Publicerat 7 juni, 2018

Järvaveckan: Här möter du kulturlotsen

Kulturens roll i stadsutvecklingen är bara ett av flera fastighetsrelaterade inslag under Järvaveckan som drar igång på lördag. Fastighetstidningen tog ett snack med Stockholm stads kulturlots Katrin Behdjou Arshi.

På Spånga idrottsplats, mitt emellan Tensta Centrum och Spånga Centrum, arrangeras Järvaveckan under nio dagar. Syftet är att vara en festival där politiker och medborgare kan mötas direkt och jämfört med förra året har arrangemanget vuxit märkbart. Flera av arrangemangen har tydliga kopplingar till fastighetsbranschen (se urvalet nedan) och lördagen den 16 juni är temat för hela dagen: Bostad och stadsmiljö.

[ Annons ]

Fastighetsägarna Stockholm arrangerar bland annat ett seminarium på temat ”Hur kan kulturen skapa liv i hus och kvarter?” Här deltar Stockholm stads kulturlots Katrin Behdjou Arshi som kopplar samman kulturverksamheter med fastighetsägare.

– Fastighetsägare har nog ofta en idé om vad en kulturlokal är. Men jag brukar säga att det är alla lokaler, det finns inga lokaler som inte passar för kultur. Vi letar exempelvis väldigt mycket i centrumanläggningar just nu, säger Katrin Behdjou Arshi.

Hur är läget för kulturverksamheter i Stockholm just nu?
– I dagsläget finns det ett stort behov av lokaler. Det är alltifrån ateljéer till teaterlokaler. Det sker ett skifte just nu där väldigt många långa eller temporära kontrakt avslutas. Bostadspolitiken har gjort att fastighetsägare ändrar bestånden från lokaler för föreningsliv och annat till bostäder.

Varför borde fastighetsägare satsa mer på kultur?
– Stockholm är ett kulturkluster med högskolor som examinerar fler och fler konstnärer för varje år. Vi har kreativa näringar som jobbar gränsöverskridande mellan kulturvärlden och näringsliv. Den nya stadsutsikten med allt fler byggkranar innebär även att uppdragen om att ta fram offentlig gestaltning ökar markant. Då måste vi kunna matcha med en infrastruktur så att konstnärer kan verka här. Om staden ska växa med 140 000 bostäder fram till 2030 så måste kulturverksamheterna växa i samma takt. Staden kan inte bara vara bostäder och kontor.

Men utöver att vi behöver kultur för att kunna leva ­­­– har fastighetsägare något att vinna?
– Ja, en satsning på kultur kan stärka attraktionskraften i en stadsdel och skapa win-win situationer mellan det lokala livet och det kulturella utbudet. Fler vill vistas på en plats som är levande helt enkelt.

Hur mycket lägre hyra behöver kulturaktören?
– Det handlar inte bara om att kulturentreprenören kan betala mindre, inte heller kommersiella aktörer har intresse av att göra det och då står lokaler tomma. Istället för att låta det stå tomt innan man hittar en ny hyresgäst kan man testa med pop-up uthyrning till kultur aktörer eller tänka in kultur som en långsiktig investering och skapa de förutsättningar som det behövs för mer permanenta uthyrningar. Man kan helt enkelt vända på utmaningen och se på kulturen som en ny hyresgäst målgrupp.

Och där kliver lotsen in…
– Ja, jag kan stärka kulturaktören med kunskap om vilken process man behöver ta sig igenom. Jag kan också hjälpa en fastighetsägare som vill hitta kulturella aktörer att inleda ett samarbete med.

Kommer vi se kulturen ta plats på nya områden?
– Vi kommer att se kulturen på platser som håller på och utvecklas. Ett exempel är Slakthusområdet där man inför byggplanerna identifierat platser där man temporärt kan arbeta med kultur. Där finns det många kulturaktörer som vill vara med tidigt och temporärt för att så småningom kunna bli permanenta.

Järvaveckan

Datum: 9 – 17 Juni
Plats: Spånga IP
Fastighetsägarna arrangerar och deltar i flera  seminarier under veckan. Klicka och läs mer via länkarna:

Måndag 11 juni
Jobba med tech i fastighetsbranschen

Tisdag 12 juni
Hur kan kulturen skapa liv i hus och kvarter?
Attraktiv framtida arbetsgivare – hur får vi fler att välja prao i fastighetsbranschen?
Branschens framtida finansiering

13 juni
Social hållbarhet – så blir det verkstad!

14 juni
Fastighetsägare i Järva om trygghet och BIDs

16 juni
Hur förbättrar vi tryggheten?

 

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]