När Volvo gör om sin bilpoolstjänst Sunfleet innebär det rejält höjda priser. Bilpoolsföretag har generellt haft svårt på den svenska marknaden. Hur ska fastighetsbranschen skapa långsiktiga mobilitetslösningar om lönsamheten brister?
Det är Dagens Nyheter som granskat hur priserna ändrats när Sunfleet läggs ner till förmån för nya tjänsten Volvo M. En helghyra blir exempelvis enligt tidningen flera hundra kronor dyrare.
I dag är det vanligt att fastighetsbolag samarbetar med företag som Sunfleet för att skapa attraktiva mobilitetslösningar. Men den typen av företag har haft problem att gå runt i Sverige. Exempelvis har BMW och Audi fått lägga ner sina svenska bilpoolstjänster.
– Mobilitetstjänster är ju framtidens sätt att ta sig fram, men vägen dit är inte spikrak, säger Helena Olsson som är chef för stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna Stockholm
– Det finns framförallt två stora utmaningar, nämligen affärsmodellen och kundbeteende. När det gäller det senare är vi fortfarande vi vana vid att äga en bil och den frihet det innebär att alltid ha den tillgänglig.
Kan det bli problem för fastighetsbolag som förlitar sig på externa aktörer som bilpoolsföretag, om det är problem att få lönsamhet i den branschen?
– Det kan det bli. Betalningsviljan hos kunden måste matchas med ett attraktivt erbjudande. Då måste kund och leverantör mötas. Så blir det inte i dag om det är byggherrarna som ska betala för mobiliteten i stadsutvecklingsprojekten. Det är såklart ingen långsiktigt hållbar lösning.
Vad tror du är vägen framåt?
– Samarbete. Det är förmodligen svårt att hitta en hållbar lönsamhet om man bara erbjuder ett transportslag, utan attraktiviteten som får kunderna att betala består i en mix som erbjuder alla transporter i exempelvid en abbonemangslösning.