Sök dig till personer som kan det du vill göra, oavsett vilket kön de har. Det är uppmaningen till branschens kvinnor från Felicia Oreholm, miljöstrategen som vägrar acceptera bilden av att kvinnor skulle ha det svårare än män i branschen.
Publicerat 15 december, 2014

”Jag tänker inte erbjuda någon offersäck”

Sök dig till personer som kan det du vill göra, oavsett vilket kön de har. Det är uppmaningen till branschens kvinnor från Felicia Oreholm, miljöstrategen som vägrar acceptera bilden av att kvinnor skulle ha det svårare än män i branschen.

Hur tycker du att jämställdhetsfrågor hanteras av branschen?

[ Annons ]

– Jag är på byggsidan och undervisar främst byggingenjörer, men även förvaltare och driftstekniker. Min uppfattning är att branschen jobbar på högvarv för att det ska förbättras. Jag får ofta frågan när vi pratar om bygg att ”det måste ändå vara svårare för dig för att du är kvinna”. Men jag säger ”nej, jag är extra välkommen”. Folk tar för givet att det måste vara svårare.

Men kvinnor är trots allt underrepresenterade i branschen.
– Jo, alla vet det och tror därför att vi befinner oss i skymundan. Men jag, och fler jag pratat med, upplever det precis tvärtom. Vi skjuts fram som en tillgång. Kosmetika eller inte – vi får trots allt ganska fina möjligheter att ta plats. Men står man utanför branschen så kan man ju inte veta om detta.

Är många kvinnors upplevelse av diskriminering bara överdrifter alltså?
– Det förekommer såklart. Men om tjejer är utsatta för plumpa grejer så är killarna utsatta för ännu mer saker. Jag säger det igen, jag har blivit mycket väl mottagen. Klart att jag varit med om töntiga puckon. Men det finns det ju överallt. Det är en av de saker vi motverkar med vår närvaro, och det är uttalat uppskattat.

Behöver inte eventuell diskriminering diskuteras mer?
– Jag tyckte att jag var diskriminerad när jag var yngre. Vi kunde sitta på tjejmiddagar och älta våra pojkvänner, men det blev ju inte bättre av det. Vad behöver unga tjejer, eller invandrare, för att komma vidare? Jo, de behöver förebilder. Jag ställer inte upp på att erbjuda kvinnor ytterligare en offersäck att hoppa i. Jag är däremot förtvivlad över hur det ser ut i domstolssituationer där vi har lagar som i praktiken diskriminerar kvinnor genom att förneka dem rätten till sin egen kropp vid sexuella övergrepp. Det är diskriminering på riktigt.

Vad kan man göra för att minska andras fördomar om hur det är att jobba i bygg- och fastighetsbranschen?
– Man kan göra precis det vi just nu gör. Ha regelbundna inslag med folk som har andra erfarenheter och är av en annan uppfattning. Bredda exponeringen helt enkelt. Det är därför det är så viktigt att vi som redan jobbar inom branschen kan vittna och slå hål på fördomarna.

Hur hindrar fördomar rent ?konkret rekrytering till ?branschen?
– Ett exempel är hur YH-myndig-heten mer eller mindre stängt dörren för kvinnor att komma in på byggingenjörsutbildningarna genom att kräva att de sökande ska ha arbetslivserfarenhet inom bygg.

Men är inte det ett rimligt ?krav?
– Bara för att man inte burit kakel, monterat gipsplattor, eller rivit runt i mineralull så innebär ju inte det att man efter genomgången utbildning inte klarar att räkna, rita och förstå en byggnads större system. De bör kolla branschens behov innan de inför nya icke konstruktiva regler som begränsar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]