Moa Björnson, utvecklingschef Træna.
Publicerat 12 februari, 2018

”Jag slår vad om att ni aldrig hört talas om Træna”

Antalet företag per capita är högre i den lilla orten än genomsnittet i Norge. Moa Björnson, utvecklingschef Træna, om framgångsrik stadsutveckling långt bortanför den urbana normen.

Ofta förknippar vi ordet innovation med högteknologiska företag, kluster, tillväxt och investeringar. En terminologi som för tanken till storstäder. Men måste platser vara stora för att vara innovativa?

[ Annons ]

Den urbana normen som råder idag gör att vi alltid förhåller oss till storstäderna som utgångspunkt, och allt annat som avvikelser. Avvikelser är något som ska undvikas eller åtgärdas (så länge det inte är väldigt exotiskt).

Den urbana normen gör att många platser vill efterlikna de glorifierade storstäderna. Företagen jobbar i hubbar eller kluster, man ingår i kreativa nätverk och man hittar på termer och begrepp som beskriver nya fenomen. Innovation är lika med Spotify, sällan fiske, jordbruk, eller landsbygd.

Men det är nödvändigt att tänja på normen och experimentera med begrepp och bilder av vad som har mest status. För visst kan det vara så att det inte bara är teknoparkerna i storstadsregionerna som är mest innovativa just nu?

Inspireras av:
Allt med robotisering är inspirerande. Ny teknikutveckling är spännande, men hastigheten det sker i är hisnande. Därför är det viktigt att de grundläggande värderingarna i samhället blir solida och något som vi alla kan stå bakom. Ser fram emot att förvånas över nya uppfinningar och framsteg.

Jag slår vad om att ni aldrig hört talas om Træna. Det är inte så konstigt. Det är Norges tredje minsta kommun, en liten ögrupp långt från fastlandet i höjd med polcirkeln några timmar ut i det vilda Norska havet. Men Træna är en av de platser jag tycker är mest intressant just nu. Här bor ungefär 500 människor, men ändå kallas platsen ”urban”.  När internationella företaget Osram ville göra urban belysning i en pilotkommun frågade man först Oslo, men landade sedan på Træna. En ö med enbart en affär, en restaurang och ett café. Samtidigt finns här en av Norges i särklass mest trendiga festivaler, vars biljetter säljs slut varje år och som omskrivs i The Guardian som en av världens bästa. Här finns ett litet kafferosteri. Det finns en industri som håller på att ta patent på en upphissningsbar brygga. Sedan ett par år tillbaka finns det också ett tångföretag som gör gourmet av havets ogräs. Det är innovation om något!  Antalet företag per capita är högre än genomsnittet i Norge. Men här finns också helt vanliga traditionella jobb, helt vanlig och bra kommunal omsorg. Och självklart har vi, som alla platser med stolthet och självrespekt, en Pride-parad.

Poängen är att man inte förväntar sig så mycket nymodighet av en så liten plats. Man förväntar sig kanske motsatsen – inskränkthet och tröghet, att alla gör och tänker som de alltid gjort och tänkt? Men vardagen här ute kantas av nya idéer och modiga satsningar. I generationer har man löst problem här, man har uppfunnit fiskeredskap och man har varit först med det nya, det som kommit i land från skeppsfarare från sydligare breddgrader. Det som vi idag betecknar som periferi, historiskt sett varit internationella små smältdeglar. På Træna får vi utländska gäster hela tiden. I sommar kommer en designskola från New York. Årligen får vi över hundra personer som söker till vårt Artist, Business och Chefs in Residence, toppkompetenta människor från hela världen.

De små platserna runt om i Skandinavien är många. Alla är inte lika attraktiva, men det är dags att göra upp med några av våra invanda föreställningar. Innovativa miljöer uppstår där människor är öppna, lösningsorienterade och orädda för att bryta normer. Oavsett platsens storlek.

Moa Björnson, utvecklingschef Træna
Gästkrönikör Moa Björnson är utvecklingschef i Træna. Med sina knappa 500 invånare fördelat på fyra bebodda öar, ett par timmars båtfärd från fastlandet lyckas man att skapa både utveckling, nytänk och god livsmiljö. På Nordic PropertyExpo på Svenska Mässan i Göteborg den 11–12 september berättar hon mer om hur en liten kommun längst bort från allt, kan vara en rollmodell för plats- och stadsutveckling.

 

SparaSpara

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]