Foto: Gustav Kaiser
Publicerat 20 augusti, 2019

”Jag är inställd på att det blir tuffare tider”

Johanna Skogestig, Vasakronans nya vd som tar över efter Fredrik Wirdenius räknar med att bolaget inte kommer att visa samma fantastiska värdeutveckling som under de senaste tio åren.

Vd för Sveriges största fastighetsbolag. Hur känns det idag?

[ Annons ]

– Det är jätteroligt och jag är stolt för att ha fått det här uppdraget.

När visste du att du fått jobbet?

– Beslutet togs i styrelsen i går, men de t är klart att jag fått indikationer tidigare, redan innan semestern visste jag att jag var förstahandsvalet.

Hur ser dina mål ut för Vasakronan när du tar över den första november?

– För tidigt att gå ut med det, men våra utmaningar är att navigera rätt i en snabbt föränderlig värld och marknad. Närmast lanserar Vasakronan Arenakonceptet där vi erbjuder arbetsplatser i Sergelhuset,  det gäller att få det projektet att flyga, sedan alla utmaningar för handeln och inom digitaliseringe. Men vi har ett bra utgångsläge med bra lägen och fastigheter.

Du har varit chef för fastighetsinvesteringarna på Vasakronan –  blir det mer köp och sälj nu?

– Det skulle jag inte dra några växlar på och det är inte därför jag fått jobbet. Vi kommer fortsätta att kvalitetsväxla som vi tidigare gjort. Gör vi affärer är det för det passar vår portfölj.

Vill ni växa mer?

– Nej har inget tydligt sådant mål, men behöver vi investera har vi har goda finansieringsmöjligheter med det innehav vi har.

Det har gått extremt bra för fastighetssektorn och för Vasakronan under de år Fredrik Wirdenius var vd. Räknar du med att det kan bli tuffare framöver.

– Absolut, det är jag inställd på. Det har varit tio år med värdeuppgång och vår fastighetsportfölj har ökat i värde med 80 procent under de åren, så det är klart att jag tar över efter en period med långsiktig uppgång.

Och det kan inte fortsätta?

– Nej, det kommer andra tider och då ska vi stå väl rustade vilket jag tycker att Vasakronan gör med sin kvalitet av innehav. Även om hyrorna går ner är det inte våra fastigheter som blir tomma. Vi har dessutom stabila ägare.

Kanske inte lika roligt att vara vd när det går trögare?

– Det kan ju vara en större utmaning, och som sagt är jag förberedd på det.

Ny vd och även nya kontor – blir det så?

– Jo, vi flyttar in om ett år i Sergelhuset som vi byggt om.

Får du eget rum då?

– Haha, nej det får jag inte och det skulle kännas konstigt, jag tror faktiskt att jag aldrig haft ett eget rum sedan jag började i branschen.

Och vad får du för lön?

– Det är inget jag kommenterar,

Ok, en sista fråga, nått som vi inte visste om dig?

– Oj, vad ska jag säga nu.  Jo, jag gillar verkligen att plocka kantareller.

Vem är Johanna Skogestig?

Johanna Skogestig har en lång bakgrund inom bolaget. 1998–2007 arbetade hon på dåvarande AP Fastigheter, nuvarande Vasakronan, och satt redan då i ledningsgruppen. Efter att ha tjänstgjort som  it-chef på Areim och Sveafastigheter återvände hon 2015 till Vasakronan för att bli chef för fastighetsinvesteringar. Och nu har hon alltså utsetts till vd.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]