Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg. Foto: Sandra Birgersdotter
Publicerat 17 juni, 2021

”Jag är helt tokig i det här torget”

Älskat och hatat, i folkmun kallat Plattan. Men också ett folkets vardagsrum. I sommar fortsätter aktiviteterna som ska locka folk att stanna i stället för att skynda förbi.

Sergels torg, mitt i Stockholms city, har inte det bästa ryktet. Platsen har sammanknippats med droghandel och kriminalitet. Sedan 2019 har Stockholms stad tillsammans med en rad aktörer arbetat för att skapa ett tryggare och mer levande torg.

– För mig är Sergels torg är ett sant demokratiskt rum. Här delar vi både glädje och sorg. När Tre Kronor vann VM-guld 2013 firades segern här. Och efter terrordådet på Drottninggatan kom tusentals hit för att sörja, säger Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg, och tillägger:

[ Annons ]

– Själv är jag är helt tokig i det här torget. Jag tycker att detta är världens coolaste och snyggaste plats. Nu är den på väg att bli det jag alltid tyckt den ska vara, folkets torg.

Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg, framför Rosa Moln. Den triangelformade väven i röd och rosa tyll är dock nedtagen nu, men torget är fullt av annan aktivitet. Foto: Sandra Birgersdotter

I maj var det premiär för sommarens pop-up-park. Mitt på torget har en färgglad flygande matta i jätteformat landat. Det är konstnären Cilla Ramnek som skapat den 580 kvadratmeter stora färgglada mattan av 6 336 plattor i återvinningsbart polypropen.

– Det tog konstnären en vecka att bygga mattan. Många nyfikna människor beundrade det som växte fram. Allt som görs på Sergels torg skapar reaktioner, den här gången enbart positiva, säger Maria Stigle.

På mattan finns nu sittplatser med färgglada parasoll och grönska. Annat som händer är musik och ljudvandringar och konstutställningar. I början av juni tog Misschiefs tillsammans med fyra performance-konstnärer över Superellipsen, lokalen under fontänen på Sergels torg. Med 360 graders insyn bjuder de på konst och kultur för alla som går förbi.

Många kommer tillbringa sommaren hemma i Sverige. Vilket är ditt bästa sommartips?

– Jag älskar klipporna på Gålö i Stockholms skärgård. Om du går förbi de mer arrangerade ständerna kan du hitta din alldeles egna skreva. Sedan önskar jag att alla får det jag själv ser fram emot mest, att äntligen krama mina nära och kära.

På Sergels torg är ett platssamverkansprojekt där Stockholms stad arbetar tillsammans. med Vasakronan, AMF Fastigheter, City i Samverkan, Axfast och Gålöstiftelsen. Pop up-parken håller öppet ända till i höst. Vill du veta mer om vad som händer följa @pasergelstorg eller gå in här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]