Illustration: Johan Isaksson
Publicerat 20 maj, 2020

Jag är den nya smittan

Från sin tv-soffa hör Lennart Weiss politiker efter politiker som tar åt sig äran för insatserna mot coronan. Att tala i JAG-form är ett lingvistiskt ogräs som förvrider bilden av hur vårt demokratiska system fungerar, menar krönikören.

Kommer ni ihåg Jan Carlzon? I mitten av 1980-talet skrev han ”Riv pyramiderna!”, den bok som mer än något annat kom att definiera hans personliga varumärke.

Karriärmässigt nådde Jan Carlzon sin höjdpunkt 1981 när han blev vd och koncernchef på SAS. Det var då den succéartade resan startade som gjorde SAS till världens ledande flygbolag för affärsresenärer och han själv till världsberömt föredöme i modernt ledarskap.

[ Annons ]

Men egentligen började allt redan 1974. Vid blott 32 års ålder blev Jan Carlzon vd för Vingresor och plötsligt förändrades allt. Framförallt förändrades han själv. I det inledande kapitlet av ”Riv Pyramiderna!” beskriver Jan Carlzon hur den plötsliga upphöjelsen förändrade hans egen personlighet: ”Varje möte, i alla sammanhang sa jag att ”Nu vill jag…” eller ”Nu har jag gjort…” eller ”jag tycker…”  I korridorerna började det viskas att man fått en ny chef, Ego Boy eller så kallades den nye chefen helt enkelt för JAG Carlzon.

Med ”riv pyramiderna!” gjorde dock Jan Carlzon rent hus med gamla föreställningar, inte minst sin egen uppblåsta självbild. Han rev hierarkier, började delegera, lärde sig att lyfta fram laget framför jaget. Någon kanske skulle säga att det Jan Carlzon gjorde var att föra över folkhemmets jämlikhetsideal till modernt management. Sedan dess har generationer av ledare lärt sig att framgång skapas av att leda genom andra, att betona det gemensamma målet, att gott ledarskap kännetecknas av att man hellre lyfter fram sina medarbetares insatser än sina egna.

Men nu verkar någonting ha skett. När jag de senaste veckorna, till följd av corona, tillbringat mer tid framför tv:n än på många år har jag slagits av att Ego Boy gjort storstilad comeback. Och lustigt nog är det dagens politiker som sätter standarden. När Stockholms äldreborgarråd, Erik Slottner i tv berättar om kommunens beslut att stänga Stockholms äldreboenden för besök säger han i tidens anda ”att det är det svåraste beslutet jag har fattat”, som om det var han själv som tog detta beslut. Samma sak när statsråd eller politiska talespersoner från andra partier uttalar sig. Så gott som alla markerar sin egen roll i sammanhanget genom att säga JAG, JAG och åter JAG. Det är som en parallell smitta härjar vid sidan av coronan.

I Sverige har vi som bekant inte ministerstyre. Regeringen fattar beslut och är ansvariga som ett kollektiv. Den representativa demokratin är tydligt uttryckt i vår grundlag och vidare har vi till skillnad från de anglosaxiska länderna vare sig enmansvalkretsar eller personval till offentliga ämbeten.

I vårt system sker val- och selekteringsprocessen via komplicerade procedurer som slutligen innebär att man är representant för en grupp, ett parti eller annan typ av kollektiv. Självklart är det därifrån som begreppet ”förtroendevald” härstammar. Ett i sig mycket vackert ord som hedrar den roll man valts till.

Ursäkta alla hårt arbetade politiker men dagens språkbruk är inget annat än ett lingvistiskt ogräs som förvrider bilden av hur vårt demokratiska system fungerar. Man säger ”jag” när man uttalar sina egna privata åsikter och ”vi” när man uttalar sig som representant för en grupp. Punkt.

Lennart Weiss,
Kommersiell direktör, Veidekke Sverige

Lennart Weiss

Gör: Kommersiell direktör på Veidekke Sverige.

Mer om: Född och uppvuxen i Gävle där han tidigt engagerade sig i SSU. Valdes in i kommunfullmäktige som 17-åring, sen ledde karriären vidare in i regeringskansliet som politisk sakkunnig. Arbetade därefter en lång tid på HSB.

Twitter: @LennartWeiss

Läs fler krönikor av Lennart Weiss »

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]