[ Annons ]

Foto: Mostphotos.
Publicerat 30 november, 2017

Regeringen säger ja till skärpt amorteringskrav

Under torsdagen meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen går på Finansinspektionens linje att införa ett skärpt amorteringskrav för nya bolånetagare.

– Beslutet riskerar att skapa stor osäkerhet och otrygghet på bostadsmarknaden. Det slår hårt mot utsatta grupper som man istället bör underlätta för, exempelvis förstagångsköpare som redan kämpar hårt för att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, och fortsätter:

[ Annons ]

– Dessutom börjar vi kanske först nu se konsekvenserna av de tidigare genomförda amorteringskraven, vilket gör det olyckligt att komma med nya åtstramningar så tätt inpå.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har tidigare uttryckt sig skeptisk till Finansinspektionens nya amorteringskrav.

– Det kravet som infördes här om året har nog haft en bra effekt, men om detta även behövs vet jag inte. Nu får vi se var vi hamnar, ärendet bereds och att uttala sig om effekterna är vanskligt. Många spekulerar i att det kan leda till att priserna på bostäder sjunker med tio eller tre procent och så vidare. Jag tror själv att det som nu påverkar priserna är mer psykologi än matematik, sa Peter Eriksson till Fastighetstidningen efter att Finansinspektionen lagt fram sitt förslag.

Stefan Ränk, konserchef för bostadsbolaget Einar Mattsson, är kritisk till regeringens beslut.

– Det är olyckligt att politikens oförmåga att ta tag i skevheterna på bostadsmarknaden leder till att en myndighet tvingas lägga ett förslag med ökade regleringar för kunden. Den stora makrorisken på bostadsmarknaden är att de som borde hyra tvingas köpa. Eftersom de har ett kort innehavsperspektiv tar de på sig en betydande marknadsrisk. Allt för att vi har en dysfunktionell hyresmarknad, säger han till Fastighetstidningen.

Det nya amorteringskravet innebär att nya bolånetagare ska amortera ytterligare 1 procent om bolåneskulden överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten.

Artikeln uppdateras. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]