Foto: nobelcenter.se.
Publicerat 26 april, 2016

Ja till Nobel Center

Nu har det avgörande beslutet i Stadshuset fattats. Det gamla Tullhuset på Blasieholmen ska rivas för att göra plats åt att bygga Nobel Center.

Det var sent under måndagskvällen som beslutet fattades i kommunfullmäktige i Stockholm. Nobel Center kommer att byggas på den plats där tullhuset från 1876 idag står.

[ Annons ]

Förslaget röstades igenom med 54 röster för och 43 röster emot. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade för, medan övriga partier var emot.

Centerpartiet var en av de som valde att rösta ja till förslaget.

– Efter en lång och väl genomarbetad process står vi bakom att staden kan gå vidare med bygget som kommer att bli en mötesplats mellan allmänhet och vetenskap, säger Karin Ernlund (C) gruppledare.

– Det finns förstås många åsikter om byggnadens utformning. Särskilt på en plats som Blasieholmen. Men det är inte vår roll som politiker att agera smakpoliser.

Kristdemokraterna röstade däremot nej till förslaget eftersom partiet anser att byggnaden är alldeles för klumpig och modernistisk för den kulturhistoriska platsen. KD menar att de drastiskt ökande kostnaderna för byggnationen på Blasieholmen blir ett slöseri med skattebetalarnas pengar.

– En del partier har envist hävdat att politiker inte ska lägga sig i gestaltningsfrågor, att vi inte ska tycka till om vad som är fult eller fint. Det är bland det dummaste jag hört. När man ser ritningarna för Nobel Center går tankarna till en gyllene kärnkraftsreaktor, men med S inställning tycks det lika gärna ha kunnat vara ett sjuvåningars punkthus från 1974. I Sovjetunionen gjorde man så här när man förnyade platser, men i Stockholm finns inget folkligt stöd för att byta ut fler klassiska byggnader mot modernistiska klossar. Det här är fel hus på fel plats, säger gruppledare Erik Slottner (KD).

Även Liberalerna röstade emot förslaget eftersom man anser att huset inte uppfyller de krav som måste ställas vid exploatering på platsen.

Partiet är dessutom emot att tullhuset rivs och varnar för projektets fördyringar.

– Tyvärr väljer Socialdemokraterna att köra över alla de remissinstanser och stockholmare som opponerat sig mot planerna. Man river ett 1870-talshus och ersätter det med en mässingsfärgad låda mitt i Stockholms hjärta, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Enligt den nuvarande tidplanen beräknas Nobel Center kunna öppna 2019.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]