Tilluftskanalerna byggs in i en tilläggsisolering utanpå fasaden och går sedan in i lägenheten ovanför fönstren.
Publicerat 21 januari, 2019

Isolerad tilluft med tre i ett-lösning

Att renovera är både kostsamt och besvärligt. Men när Eklöf fastigheter i Norrköping totalrenoverade en fastighet valde man en tre i ett-lösning.

Eklöf fastigheters renovering gick genom en och samma entreprenad, Smartfront, som bytte fönster, isolerade vinden och installerade FTX-ventilation. Det låter i sig kanske inte så märkvärdigt, men upplägget bygger på att tilluftskanalerna samtidigt byggs in i en tilläggsisolering utanpå fasaden. Den dåliga luften dras ut ur kök och badrum och för med sig energi som samlas i ett FTX-aggregat, som i sin tur värmer den friska tilluften och skickar den upp på vinden i de nya tilluftsrören, som släpper ner den efter fasaden och in i lägenheten.

[ Annons ]

– Den här tekniken var faktiskt något jag hörde om när jag gick i skolan, och nu när vi skulle renovera de här två fastigheterna kom jag att tänka på den här lösningen. Så jag googlade och hittade Smartfront, säger Ulf Axelsson, teknisk chef på Eklöf fastigheter.

Att ge sig i kast med ett helt nytt upplägg vid en omfattande renovering var inget som skrämde Eklöf fastigheter. Tvärtom såg man fördelarna redan tidigt.

– Tekniken var i och för sig okänd för vår fastighetschef, så vi hade ett par möten innan där jag fick förklara hur det går till. Sedan åkte jag och tittade på ett referensprojekt, där jag tog lite bilder som jag visade upp för mina kollegor. Siffrorna talar sitt tydliga språk, driftnetto är ju något som fastighetsägare gillar, och det sjunker markant med den här tekniken, säger Ulf Axelsson.

Eklöf fastigheter totalrenoverade även invändigt vid samma tillfälle, vilket ledde till viss omflyttning av de boende. Annars hade hyresgästerna kunnat bo kvar i sina lägenheter eftersom det mesta av jobbet görs på utsidan av huset. Det ger en stor ekonomisk besparing.

Det här har gått otroligt smidigt, vi ligger till och med före tidsplanen.

– Då hade vi behövt hitta evakueringsboende, vi hade förlorat hyresintäkter och de boende skulle dessutom fått reducerad hyra. Dessutom hade vi kanske varit tvungna att lagra mycket av deras möblemang, så det kan bli ordentligt dyrt. Men det här har gått otroligt smidigt, vi ligger till och med före tidsplanen.

Att renovera på det här sättet är dyrare än ett traditionellt upplägg. Men samtidigt ger tekniken enligt Smartfront en energibesparing på 60–75 procent, och en minskning av koldioxidutsläppen med 11 kilo per år och monterad kvadratmeter. Eklöf fastigheter är något försiktigare i sin kalkyl och räknar med en energiminskning på 50 procent.

– Det kostar kanske 25 procent mer, men enligt våra kalkyler kan vi räkna hem det här på mindre än 20 år. Samtidigt går hyrorna uppåt och energikostnaderna ökar, så jag tror det går snabbare än så.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]