Forskning pågår, dygnet runt. Här syns några av studenterna i gemensamt vardagsrum i HSB Living Lab. Foto: Felix Gerlach.
Publicerat 5 september, 2016

Invigning av HSB Living Lab

Under måndagen invigdes HSB Living Lab i Göteborg. Här ska studenter, HSB-medlemmar och forskare testa innovationer och tekniska lösningar för att forska fram framtidens boende.

Under invigningen av HSB Living Lab fick gästerna möjlighet att ta del av forskning som pågår i experimenthuset. Här demonstrerades framtidens tvättstudio – en integrerad tvätt och umgängesyta – den nya innovationen, BioBlender, som separerar vatten från kökskompost och möjliggör kompostering på den egna balkongen. Dessutom visades husets fjärrvärmeretur-system som sparar energi och pengar. Likaså drog de tolv planerade stora hålen i fasaden många nyfikna besökare. De utbytbara väggmodulerna är ett av många exempel på HSB Living Labs forskningspotential.

[ Annons ]

För forskarna är den unika möjligheten som experimenthuset innebär en viktig förutsättning för att hitta framtidens boende.

– Tack vare möjligheten att testa nya väggsystem samt isolering och fasadmaterial under en så pass lång tid som tio år har vi nu de allra bästa förutsättningarna för att lyckas få fram hållbara framtida lösningar. För mig som forskare är de utbytbara väggmodulerna i HSB Living Lab lika med tanken på att vi skulle ha tillgång till 120 hus att testa på. Det är en fantastisk möjlighet, säger Angela Sasic Kalagasidis, biträdande professor vid Bygg och miljöteknik på Chalmers.

I huset kommer ett gäng studenter få möjlighet att bo. Rebecca Eurenius är en av de 33 boende och delar tillsammans med fem andra studenter kök, badrum, vardagsrum och balkong. Hon är stolt och glad över att valts ut till att få bo i huset.

– För mig personligen är det viktigt att kunna bidra till den forskningen som förhoppningsvis ska resultera i nya innovationer och lösningar för framtidens boende. Att de mäter allt vi gör och hur vi rör oss gör mig inget alls, det är bara roligt att få vara med och dra mitt strå till stacken för en hållbar värld, säger Rebecca Eurenius, boende i HSB Living Lab och student på HDK i Göteborg.

Här kan du läsa Fastighetstidningens intervju med Jonas Anund Vogel som är en av forskarna i projektet.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]