Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Regeringen
Publicerat 10 april, 2019

Investeringsstödet gör comeback

Det av M och KD snabbstoppade investeringsstödet för byggande av hyresbostäder föreslås nu i vårändringsbudgeten återupptas. Ett väntat besked som möter blandat mottagande.

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårändringsbudget. Att där skulle rymmas ett återupptaget investeringsstöd var redan känt. Det innebär att redan inkomna ansökningar om investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande ska behandlas och regeringen föreslår därför att 3 miljarder kronor avsätts 2021 och 1,5 miljarder kronor 2022.

[ Annons ]

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, menar att det visserligen är klokt att de många projekt redan kommit långt i planeringsstadiet nu kan fullföljas.

–  Men det bekräftar samtidigt den kritik vi tidigare framfört om den ryckighet som blir följden av stödsystem av den här typen, säger Martin Lindvall.

På SABO har men haft en annan inställning från början. Så också nu.

– Förslaget att fortsätta med investeringsstödet är bra för SABO:s medlemsföretag. Flera företag drabbades av snabbstoppet i vintras. När stödet nu återupptas blir det möjligt att genomföra ett stort antal projekt runt om i landet, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

I Januariavtalet sägs att investeringsstödet ska göras om. Det handlar om att stödet ska koncentreras och effektiviseras samt riktas mot hyresrätter i hela landet. Det framgår inte av vårändringsbudgeten det konkret innebär. Regeringen ska återkomma.

– Vi hoppas på ett snabbt besked från regeringen om den nya utformningen av investeringsstödet. Fler bostäder med rimliga hyror behöver byggas och rätt utformat kan investeringsstödet knuffa nästan olönsamma projekt över ribban, så att de blir lönsamma och därmed kan förverkligas, säger Anders Nordstrand.

Besked som också Martin Lindvall ser fram emot.

– För investeringsstöden behöver verkligen ändras. Där ser vi fram mot vad regeringen kan komma fram till ihop med Centerpartiet och Liberalerna. Framförallt måste de få en inriktning som gör stöden mer socialt träffsäkra, säger Martin Lindvall.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]